Kezdőlap » Házépítés » Családi ház tervezésének a menete

Családi ház tervezésének a menete

Egy családi ház megtervezésének több lépése van, amelyek a következők. Legelsőnek mindenképp érdemes kiválasztani az építészt, aki egyben tud segíteni a családi házunk megtervezésében is. Erre mindenképp fektessünk nagy hangsúlyt, hogy kit választunk, hiszen azt, hogy ki, milyen személy végezhet építészeti hivatalos tevékenységet, jogszabály határozza meg. Az építésznek mindenképp tagjának kell lennie a Magyar Építész Kamarának, és az is alap szükséglet, hogy rendelkezzen tervezői jogosultsággal is. Amennyiben ezeknek a feltételeknek eleget tesz a személy, akit építész tervezőnek választottunk, akkor szerencsések vagyunk, hiszen máris megtaláltuk az emberünket.
A családi ház tervezésének a menetében a következő lépés az, hogy elkészítsük a vázlatterveket. Legelsőként, amint megvan hozzá a szakértő személy, nincs is más dolgunk, mint hogy összeállítsunk egy tervezési programot, amelyben minden megrendelői szempont bele van foglalva. A vázlattervekben már annak is szerepelnie kell, hogy a megrendelő tulajdonképpen milyen stílusú családi házat szeretne, valamint hogy milyen nagy legyen a ház, hány szintes legyen, milyen helyiségek és azok hogyan kapcsolódjanak egymáshoz, hány szobát és fürdőt szeretnénk, és még sorolhatnánk tovább. Szintén nagyon lényeges elem a tervek elkészítésénél az, hogy mekkora összeget szeretnénk a terveink megvalósítására fordítani.

A családi ház első vázlatterveit az előbb említett szempontok alapján készíthetjük el, valamint természetesen ekkor is figyelembe kell venni a helyi szabályzati előírásokat, és az egyéb, építkezésre vonatkozó szabályokat is, és ezeket bele kell építeni a vázlattervekbe is. Természetesen a cél mindenképp az, hogy már elsőre olyan vázlattervet tudjunk megalkotni, amely megfelel a megrendelőnek, vagyis a családi ház leendőbeli lakosainak is, és az ő elképzeléseiknek. A legjobb építészek már kezdettől fogva megalkotják azokat a lehetséges látványterveket, amelyek akár igény esetén meg is valósíthatóak. Ezeknek köszönhetően már akkor tudhatjuk, hogy milyen lesz a családi ház, még mielőtt a tényleges építkezés elkezdődne.

A családi ház megtervezésének a menetének a következő lépése az, hogy az építész elkészítse a tervek megfelelő dokumentációját. Amennyiben már az építész több vázlattervet is készített, és a megrendelő valamelyiket elfogadta, nincs is más hátra, minthogy a végleges vázlattervet kiegészítsük egy valódi tervvé. Amennyiben megvan a végleges építészeti terv, el kell készíteni az építési engedélyezési tervdokumentációt, és ezt egyeztetni kell a helyi hatóságokkal is, majd ezt követően be kell szerezni a szükséges engedélyeket is, hogy a tényleges építkezési folyamatok megkezdődjenek.
Amennyiben elkészült a végleges tervdokumentáció, azt be kell nyújtani a helyi építési hatóságoknál. Az, hogy a hatóságok mennyi idő alatt bírálják majd el a kérelmet, minimum tíz, maximum pedig negyvenöt napot vehet igénybe. Amennyiben az építési engedélyt megkaptuk, már csak tizenöt napot kell várnunk arra, ténylegesen is elkezdhessük az építkezést.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Polisztirol tetőelem a családi házaknál

Az úgynevezett ProKoncept, vagy más néven polisztirol tetőelem alkalmazása azt teszi lehetővé, hogy miután elkészítettük …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük