Kezdőlap » Házépítés » Családi ház építésének második lépései

Családi ház építésének második lépései

Amint már megtaláltuk a megfelelő építészt, és együtt közösen kiválasztottuk a megfelelő telket, valamint megalkottuk az építkezési tervet is, nincs is más dolgunk, mint hogy elkészítsük a vázlatterveket. Amennyiben tehát az építésznek benyújtottuk a tervezési programot, amelyben leírtunk minden igényt, amit kitaláltunk arra vonatkozóan, hogy milyen is legyen majd a családi házunk, elkészíthetjük a vázlatterveket. Minden vázlatterv tartalmaz külső látványterveket, és alaprajzokat is, amelyeken szerepelnek a családi ház méretei is, legalább nagyjából pontos értékekkel. Egy építkezés során az építész legalább kettő, de az is lehet hogy négy vázlattervet készít, és amint ezekből kiválasztjuk azt, amelyik a leginkább tetszik, az építész ezen dolgozik tovább. Természetesen ez azt jelenti, hogy azt a tervet készíti el minél részletesebben, amennyire csak szükséges. Amennyiben már elfogadtuk az alaprajzot is, és a családi ház pontos látványterveit is, az építész tervező elkészít minden részletes engedélyezési tervet is, és szintén elkészít minden szükséges hozzá tartozó dokumentációt is.

Ezt követően a következő lépés az, hogy elkészítjük az építési engedélyezési tervdokumentációt. Amennyiben az építész megalkotja a vázlatterveket, és a megrendelők azt el is fogadják, nincs is más hátra, minthogy az építész terveket elkészítsük. Ennek a folyamatnak a során a tervező a lehető legrészletesebb tervrajzokat is elkészíti, még az is előfordulhat, hogy ehhez más szaktervezők segítségét is kikéri annak érdekében, hogy a kivitelezés a lehető legtökéletesebb legyen. Ekkor születnek meg a legrészletesebb, 1:100 arányú tervrajzok, amelyeket valójában gépész, elektromos és statikus tervezővel készítenek el. Természetesen amennyiben nem csak egyetlen ember dolgozik velünk együtt, tehát nem csak egy építészünk van, hanem neki van „csapata” is, akkor mindenki a csapatban, vagyis minden szakági tervező szintén dolgozik a saját munkarészén, miközben a részletes tervrajz elkészítése is folyik. Ezek a tervek szintén szükségesek az építési engedélyezési dokumentáció elkészítéséhez.

Ezt követően jönnek az engedélyek lekérései, azaz sokan et szakszerűen engedélyeztetési szakasznak is szokták hívni. Az építési engedélyezési tervdokumentáció mellett szükséges még beszerezni további dokumentumokat is, és minden szükséges dokumentumot le kell adni az Építéshatósági Osztályra, annak érdekében hogy az épülendő családi házunk minden szükséges engedélyt megkaphasson. Ekkor be kell nyújtanunk a hivatalos tulajdoni lap másolatát a megfelelő hivatalhoz, szintén be kell nyújtanunk a hiteles térkép kivonatának a másolatát is. Természetesen minden szükséges közműnyilatkozatot ki kell kérnünk, ez vonatkozik mind a vízre, a gázra, a csatornára, vagy például a villanyra is. Szintén szükségünk lesz egy úgynevezett kéményseprő nyilatkozat leadására is a megfelelő hivatalhoz, valamint egy hulladék tervlapra. A legújabb törvények szerint az épület energetikai besorolásáról is kell készíteni egy nyilatkozatot, amelyet szakértő állít fel a részletes tervek alapján.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Polisztirol tetőelem a családi házaknál

Az úgynevezett ProKoncept, vagy más néven polisztirol tetőelem alkalmazása azt teszi lehetővé, hogy miután elkészítettük …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük