Kezdőlap » Házépítés » Családi ház építésének harmadik lépései

Családi ház építésének harmadik lépései

Még az építkezés konkrét folyamatának az elkezdése előtt, de már a szükséges engedélyek megszerzése után mindenképp készíteni szükséges egy kivitelezési tervet is készíteni. Amennyiben ezt másképp nem tudjuk megoldani, akkor választanunk kell majd egy kivitelezőt is ehhez. Amint kiválasztottuk a megfelelő kivitelezőt, megrendelhetjük a tervet az építtetőtől, vagy akár a tervezőtől is. A kiviteli terv megléte nem minden esetben szükséges, azonban hogyha van, akkor legalább van mihez ragaszkodni, és ennek megfelelően könnyebb tartani is az építkezés ütemtervét is. Azonban arról, hogy szükséges e adott esetben a mi saját építkezésünk esetében, érdemes tájékozódnunk az építésztől, hogy neki mi ezzel kapcsolatosan a véleménye. Egyébként az, hogy szükség van e kivitelezési tervre, mindenképpen függ például attól, hogy hány szintesre tervezzük a családi házunkat, attól is, hogy mennyire nagy családi házat terveztünk, azaz függ a beépítés nagyságától is, valamint a szintterülettől és az építmény magasságától is.
Olyan eset is előfordulhat, hogy a rendeletek szerint nem szükséges tervet készítenünk a kivitelezéssel kapcsolatosan, viszont a ház formája, esetleg a ház tömege vagy összetettsége miatt érdemes egy részletesebb tervet készíteni. Hogyha ezen akarunk esetleg spórolni, akkor ne tegyük, mert ezen nem érdemes semmiképp spórolnunk, elsősorban azért nem, mert hogyha nem készítünk ilyen esetben kivitelezési tervet, lehet hogy maga az építkezés emiatt többe fog kerüli, kivitelezési terv nélkül, mint vele együtt. És természetesen a munkafolyamatok is jóval gyorsabban, kiegyensúlyozottabban haladnak így.

Szintén nem egyszerű feladat az sem, hogy milyen kivitelezőt válasszunk a családi házunk megépítéséhez. Nagyon lényeges, hogy inkább több árajánlatot kérjünk, minthogy utólag derüljön ki, hogy más minőségben és árban is jobban dolgozott volna mit az, akit mi elsőként kiválasztottunk. Olyan árajánlatot kérjünk az egyes kivitelezőktől, amelyek részletes költségvetést tartalmaznak, és legyen arra is igényünk, hogy egy olyan műszaki leírást is kérjünk az egyes potenciális kivitelezőktől, amelyben leírják azt, hogy pontosan mit is tartalmaz az ajánlott ár. Például, hogy konkrétan egy kivitelező milyen nyílászárókat építene be, azok hány centiméter vastagok lennének, milyen mértékűen vannak szigetelve, milyen a fűtési rendszer amit elképzelt részletesen, és még sorolhatnánk azokat a tényezőket, amiket egy kivitelező megvalósít. Természetesen adott esetben kivitelező, és kivitelező között hatalmas különbségek is kialakulhatnak, figyelembe véve az árajánlatokat és a szolgáltatás mértékét, illetve természetesen a minőségét is.

Mindig gondoljuk át egy családi ház építkezési folyamatában, hogy min spórolunk, ugyanis nem mindegy, hogy bizonyos dolgokat megspóroljuk e, vagy sem. Gondoljuk át, hogy nem mindig a legolcsóbb megoldás jelenti a legjobban számunkra, hiszen lehet hogy olcsó, de egyáltalán nem kedvező. Amennyiben valamiben nem vagyunk biztosak, akkor mindenképp kérjük ki az építész tanácsát, aki kellő szakértelemmel bír ahhoz, hogy az ilyen döntéseket meghozza helyettünk is akár.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Polisztirol tetőelem a családi házaknál

Az úgynevezett ProKoncept, vagy más néven polisztirol tetőelem alkalmazása azt teszi lehetővé, hogy miután elkészítettük …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük