Kezdőlap » Házépítés » Családi ház építésének első lépései

Családi ház építésének első lépései

Habár sokan szeretnénk építkezni, hogy egy olyan családi házban lakhassunk, amelyet mi magunk építettünk fel a saját igényeink alapján, azonban sokan nem tudják, hogy valójában milyen lépései is vannak egy építkezésnek, és hogy esetleg közben milyen kötelezettségeink vannak. Ilyen kérdés a mi mennyibe kerül, és a mi meddig tart kérdése is, ezért tekintsük át néhány pontban a családi ház építésének lépéseit, természetesen az elejétől kezdve. Hogyan is kezdjünk neki?

Az első lépés a telek kiválasztása, valamint természetesen a megvásárlása is. A legjobb, hogyha már ekkor kiválasztjuk az építészünket is, aki majd megtervezi a családi házunkat, valamint vezeti a kivitelezést is. Azért jó, hogyha már ekkor kiválasztjuk az építészt, mert akkor segíthet nekünk a megfelelő telek kiválasztásában is. Mindenképp tisztában kell lennünk azzal, hogy egy teleknek milyen árai lehetnek, hiszen az egy forintos telektől kezdve, egészen több milliós telkekig sokféle áll a rendelkezésünkre. Az építész kiválasztása azért kulcsfontosságú, mert érdemes olyan építészt választani, aki nemcsak a telek kiválasztásában segíthet, hanem olyat kell választani, aki rendelkezik az építészeti jogosultsággal, tagja a Magyar építész Kamarának, és rendelkezik megfelelő referenciával is. Szintén fontos az építésszel kialakult, az első személyes találkozást követő személyes bizalom is, és az is, hogy tudjuk, együtt tudunk vele dolgozni, vagyis kölcsönös bizalom alakul ki közöttünk.

Ezt követően, hogyha már megvan az építész és a telek is, mindenképp a következő lépés, hogy megalkossuk és összeállítsuk a tervezési programot, amihez kérjük az építész tervező segítségét is. Sokak szerint ahhoz, hogy az építészeti tervet összeállítsuk, nem szükséges az építész maga, azonban kétségtelenül könnyebb véghezvinni ezt a folyamatot, hogyha maga az építész is ott van, és segít. A tervezési program, valójában nem más, mint egyfajta útmutató, amelyet a tervező illetve egy személyben az építész számára írunk elő annak érdekében, hogy lássa a mi igényeinket arra vonatkozóan, hogy milyen családi házat szeretnénk pontosan. Például ebbe a tervezési programba kell beleírni az igényeinket arra vonatkozóan, hogy hány szobás, hány szintes, milyen helyiségeket szeretnénk a családi házunkban majd, vagy hogy egyáltalán milyen stílusú legyen a ház, és hogyha van konkrét elképzelésünk az egyes helyiségek összekapcsolódását illetően például, akkor azt is itt írjuk le, hiszen a terveket az építész ez alapján alkotja majd meg. Ebben a dokumentumban kell annak is szerepelnie, hogyha például a hálószobához saját fürdőt szeretnénk, vagy gyakorlatilag bármit, amit akkor találunk ki, amikor a családi házunkat tervezgetjük. Az is előfordulhat, hogy sokszor olyan kulcsfontosságú kérdésekre kell válaszolnunk, amire a választ még nem feltétlenül tudjuk, pedig az építkezés folyamatában ez lényeges és meghatározó lehet, azonban lehetséges, hogy az építész segít ezen kérdések megválaszolásában is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betonlépcső beépítése családi háznál

Amikor már elkészült a családi házunk, tehát felépítettük az alapot, a falakat, az emeletet és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.