Kezdőlap » Adózás » Családi adózás

Családi adózás

A gyermekek után járó ellátások között megkülönböztethetünk alanyi jogon járó juttatást, valamint biztosítási jogviszonnyal rendelkezők által igénybe vehető juttatásokat, kedvezményeket.

Az egyik jelentős kedvezmény munkaviszonyhoz, munkabérhez köthető, ez a családi adókedvezmény. A legtöbb ilyen törvényi szabályozás a 2 gyermekeseket “sújtja”, hisz aránytalanul kevesebb kedvezményt és juttatást tudnak a szülők érvényesíteni, mint a 3 vagy több gyermeket nevelők.

A Magyar Nemzet szerint “Jelentősen emelkedhet a két gyermeket nevelők családi kedvezménye, a jelenlegi húszezer forint helyett havonta akár 40-50 ezer forint körüli összeg is maradhat náluk”, egyes kormánypárti elképzelések alapján.
Az összeget úgy határoznák meg, hogy elérje a 3 vagy több gyermeket nevelők egy főre jutó kedvezmény összegét.

A kedvezmény megállapításához ismernünk kell az összevont adóalap összetételét, a jogosult magánszemély ennek összegét csökkentheti a családi adókedvezménnyel, eltartottak lélekszámától függően.

Jogosult az a magánszemély, aki a gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult. Kivéve azt a magánszemélyt, aki a családi pótlékot, valamint a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa, családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek (személy), rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.

A kedvezményezett eltartott az a gyermek (személy), akire a családi pótlék érvényesíthető. A jogosultság érvényesíthető minden olyan hónapra, amelyben a jogosultság legalább 1 napig fennáll.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegségek után járó adókedvezmény

A betegségek után járó adókedvezményt más néven személyi kedvezménynek is nevezzük. Bizonyos betegségek után adókedvezményt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük