Kezdőlap » Fogyókúra » Csábító csokoládé – miért nem tudunk lemondani róla?

Csábító csokoládé – miért nem tudunk lemondani róla?

Sokak számára ismerős a jelenség: habár a nadrágok egyre nehezebben jönnek fel, a testmozgás nehezebb, mint korábban, a nap folyamán már a második tábla csokoládé, még egy sütemény, vagy a TV előtt ülve egy zacskó chips után nyúlunk.

Miért van így? Miért nem tudjuk abbahagyni egy kocka csokoládé után, és érzünk késztetést, hogy elfogyasszunk egy egész táblával? Végtére is, tisztában vagyunk vele, hogy egészségügyi szempontból a túlsúly kockázatokat jelent. Tanulmányok során kimutatták, hogy a finomított szénhidrátok agyunk függőségi központját aktiválják. Amennyiben elkerüljük ezeket a szénhidrátokat, az úgynevezett éhségrohamokat is megelőzhetjük.

A kísérlet során egészséges, de túlsúlyos embereknek tejturmixokat adtak, az egyik csoportnak magas glikémiás indexű, a másiknak alacsony glikémiás indexű formában. Az elvárásoknak megfelelően a magas glikémiás indexű turmixot fogyasztó csoport gyors vércukorszint-emelkedést, majd esést mutatott. Ezenkívül az alacsony glikémiás indexű turmixot fogyasztó csoporttal ellentétben a Nucleus Accumbens erős aktivitást mutatott. Ez az úgynevezett mezolimbikus rendszer – a “jutalmazási rendszer” egyik agyterülete, amely szintén központi szerepet játszhat a függőség kialakulásában.

A kutatók arra is rámutattak, hogy a tejturmixok a glikémiás indextől eltekintve ugyanolyan tápértékkel bírtak, kalória-, zsír-, fehérje-, és szénhidráttartalmuk megegyezett, és ízben sem volt különbség közöttük. Az eredmény: a finomított szénhidrátok függőségi központokat aktiválnak az agyban, a súlycsökkentést könnyebb elérnünk, és az elvesztett kilók visszaszedését gátolnunk, amennyiben elkerüljük őket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tudunk egészséges fogyókúrás italt italt készíteni almából és fahéjból?

Gyakori kérdés, mit is kéne ennünk és innunk ahhoz, hogy sikeresen tudjunk leadni a testsúlyunkból, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük