Kezdőlap » Látnivalók » Corfe vára, avagy az árulás szinonimája?

Corfe vára, avagy az árulás szinonimája?

A vár az azonos nevű falu fölé magasodó dombon áll, és napjainkban festői rom csupán. A normannok stratégiai fontosságú helyen építették a Purneck Hills egyik átjárójának őrzésére. Korábban a szász királyok háza állt ezen a helyen. Itt ölték meg a tizenéves Edward királyt (975-978), feltehetően mostohaanyja, Ethelfrith parancsára, aki saját fiát, a későbbi (Tanácstalan) Ethelredet (978-1016) akarta a trónon látni.

Edward holttestét Shaftesburyben temették el, sírjának csodatevő erőt tulajdonítottak, őt magát szentté avatták. A ház a normann királyokra szállt, akik várat építettek a helyére. 1106-ban itt tartotta fogva fivérét, Normandiai Róbert herceget I. Henrik (1100-1135). Az erődöt kibővítették és megerősítették a következő évszázadokban. A Plantagenet-ház első uralkodónője, I. Henrik lánya, Matild császárnékatonái védték Hódító Vilmos unokája, Blois István király (1135-1154) ellen. I. (Földnélküli) János (1199-1216) pedig kényelmes házat építtetett magának az erődön belül, ahol gyakran tartózkodott.

Jóval később, I. Károly idején (1625-1649) a kastélyt és birtokot megvásárolta egy tehetős jogász, Sir John Bankes, a király legfőbb államügyésze. 1648-ban a király szolgálatában távolt volt, és ezalatt felesége egy kis helyőrséggel védte a várat a parlamenti csapatok ostromakor. Az asszony és leányai kővel dobálták a támadók fejét, akik hat hét után feladták, a rettenthetetlen Lady Bankes pedig megszerezte az ágyúikat. 1644-45 telén sokkal erősebb parlamenti csapatok érkeztek, és többheti szívós ellenállás után a helyőrség egyik árulója miatt a kapuk megnyíltak az ellenség előtt. Ezt követően aláaknázással és robbanószerekkel próbálták megsemmisíteni a várat, részleges sikerrel.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Villányi borvidék

Villány települése borairól és pincesoráról ismert. Baranya megyében található és 2500 lakost számol. Villány környékén …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük