Kezdőlap » Növények » Cinerária

Cinerária

A Kanári-szigeteken őshonos, nemesített évelő növény. Az egyik legismertebb, és legszebb szobanövényünk. Csodaszem néven is ismerhetjük. A téli és tavaszi hónapokban virágzik.
A levelei szív alakúak, fogazottak, és tapintásuk bársonyos. Virágai a margarétára hasonlítanak, és félgömböt formálnak a levelei fölött. Kék, lila, fehér, rózsaszín és piros színekben pompáznak, varázslatos színvilága teszi egyedülállóvá a növények között. Magassága körülbelül 20-40 centiméter, kisebb helyiségben is gond nélkül el tudjuk helyezni.
A közvetlen napfénytől óvnunk kell, mert könnyen kiéghet. Célszerű félárnyékos helyet keresni neki. Közepes vízigénye, rendszeres öntözést igényel. Ne várjuk meg, amíg a földje teljesen megszárad. A túlöntözést nem bírja, a gyökerei kirothadhatnak. Hetente adjunk az öntözővízhez tápoldatot is. Fontos számára a magas páratartalom, de ha permetezni szeretnénk, akkor ügyeljünk arra, hogy a leveleit lehetőleg ne érje víz. Nyáron a félárnyékos, hűvösebb hely az ideális számára. Télen világos, melegebb helyre tegyük, fagymentes környezetbe, így a virágzása egészen hosszú ideig tart. Száraz, túl meleg szobában rövid életű lesz.
Nincs értelme átültetni, mert általában csak egyszer virágzik, gyorsan kiöregszik a tő. A virágzása viszont hosszan tartó, akár hat hétig is tart.
Szaporítása magvetéssel történik. A csíráztatáshoz biztosítsunk elegendő fényt. Fagymentes helyen, legcélszerűbb a kora tavaszi időszakban. Az ekkor elvetett magok karácsony körül fognak virágot hozni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A sárgarépa

A sárgarépa fontos zöldségnövényünk, amelyben egyben jelentős vitaminforrás. A sárgarépa kétéves lágyszárú növény, amely valószínűleg …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük