Kezdőlap » Növények » Cickafarkfú

Cickafarkfú

Több, mint 2500 évvel ezelőtt Achilles használta már a cickafarkfüvet. A trójai háborúban a legenda szerint egyik katonatársa sebének vérzését csillapította a növény levelével. Sajnos nem volt a közelében ebből a nagyszerű növényből, mikor sarkát megsebesítették, így nem maradt esélye, hogy túl élje a háborút.

Mára már kiderült, hogy hősünknek igaza volt. A cickafarkfű valóban tartalmaz olyan vegyületeket amelyek a véralvadást segítik. Továbbá gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatása is van. Megtalálható még a növényben olyan anyag is, amely görcsoldó, ez a kamillában is megtalálható kamazulén.. Nőgyógyászati problémákra azért alkalmas, mert a méh sima izmait nyugtatja. A cickafarkfű használható altatóként is, mert kis mennyiségtan megtalálható benne a marihuánáéhoz hasonló vegyület, amitől altató, nyugtató hatású lesz. Állatokon végzett kísérletek szerint a májat is megvédi a mérgező vegyületektől. Indiában is végeztek erre vonatkozó kísérleteket és igazolták a májgyulladást gyógyító hatását. Májbetegség esetén beszélje meg orvosával a cickafarkfű használatát, mint kiegészítő kezelés lehetőségét.

Menstruációs görcsök enyhítésére, vagy emésztés serkentőként készítsünk forrázatot. A szárított növényből 1-2 teáskanálnyit forrázzunk le egy csésze vízzel, majd 10-15 perc után szűrjük le és minél melegebben igyuk, naponta legfeljebb 3 alkalommal. Sebeket is tisztíthatjuk a forrázattal vagy a lemosott karcolásokra nyomjunk friss levelet és kössük be.

A cickafarkfű alkalmazását gyógyszermennyiségben ne fogyasszuk, csak ha orvosunkkal megbeszéltük. A vizeletet sötétbarnára festi a növény nagy dózisú alkalmazása, ami nem baj, de ha egyéb kellemetlen tünetet tapasztalunk (hasmenés, kiütés), azonnal hagyjuk abba szedését és forduljunk orvoshoz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük