Kezdőlap » Ünnepek » Ceuta város függetlenségi napja

Ceuta város függetlenségi napja

Ceuta, afrikai kontinensen található spanyol fennhatóság alá tartozó terület. 1415. szeptember másodikán I. János portugál királytól vette át a terület feletti uralmat Pedro de Menezes, aki Viana do Alentejo grófja volt. I. János uralma alatt csupán néhány hetet volt a város, ugyanis 1415. augusztus tizennegyedikén vette uralma alá. Ezelőtt angol fennhatóság alá tartozott és Marokkó részét képezte ez a kicsiny város. Ezért minden szeptember másodikán a város függetlenségi napját ünneplik az ott lakók. Ezen a neves szeptemberi napon az emberek partikat tartanak, vagy családi piknikre mennek, a rokonokkal közeli barátokkal.

Ilyenkor előkerülnek Ceuta zászlai, viszont előfordul, hogy inkább tüntetések részeként jelenik meg a lobogó, ugyanis sokan gondolják úgy, hogy Ceuta nem Spanyolországhoz kellene, hogy tartozzon, hanem Marokkóhoz. Földrajzilag a Marokkóval közvetlenül határos Ceutát a Gibraltár szoros és a Földközi-tenger választja el Spanyolországtól.

Tehát a szeptember másodika Ceuta városban munkaszüneti nap, a boltok és üzletek zárva tartanak. Jellemzően csak a pékségek tartanak ilyenkor nyitva. A tömegközlekedés munkaszüneti napnak megfelelően közlekedik, a városka csendes és élettelen ezen a napon. Ceuta zászlaja téglalap alakú, négy fekete és négy fehér háromszög alkotja, közepén a város címerével. A címerét egy pajzs és tetején egy korona alkotja, illetve hét vár és öt kis ezüst érme található a címer közepén. A zászló előfordul az európai vagy spanyol zászlóval együtt, de egyedül is megjelenhet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük