Kezdőlap » Növények » Cékla: Aphrodité kedvence

Cékla: Aphrodité kedvence

Aphrodité is nagy előszeretettel fogyasztotta ezt a növényt, azt gondolván megőrizheti vele szépségét. A görög orvosok leveleit sebek kötözésére használták. Nagy Károly rendeletben szabta meg, hogy termesszék, annyira bízott a gyógyhatásában. Hogy melyik ez a (gyógy)növény? Egy egyszerű salátanövény, a cékla.

Állítólag Elő-Ázsiából került Európába, a Földközi-tenger környékén őshonos. Már jóval Krisztus előtt termesztették a Babilóniaiak és a Föníciaiak. Európa nagy részére római közvetítéssel jutott el a birodalom minden zugába.

Mire jó? Elsősorban vérképző hatása van. Betain ( a vörös festékanyag) tartalma daganatos megbetegedéseket segít megelőzni. A növény leve például kiváló influenza és egyéb hűléses megbetegedések elleni szer, továbbá májtisztító, nagyon jó hatása van egy átmulatott éjszaka után, vagy méregtelenítő kúra esetén. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, úgy mint nátrium, kén, folsav, foszfor, C, A, B1, B2 vitamin.

Kevesen tudják, hogy a levele nagyon finom salátának, de teaként is ízletes és hatásos.
Fontos, hogy a boltokban is mindig friss növényt vásároljunk. Az ilyen céklának üde, élénk színű a levele, nem “omlik” össze, viszonylag kemény tapintású, nem túl hajlékony. Mint nagyon sok zöldségnél, a céklánál is finomabb a kisebb gumó, ízletesebb, édesebb a nagyoknál.
A sportolók is előszeretettel fogyasztják, hiszen a már említett rákmegelőző hatása mellett vérnyomáscsökkentő és állóképesség-fejlesztő és növelő tulajdonságokkal is rendelkezik. Mindez a még nem említett nitráttartalmának köszönhető, mely 15-20-szor nagyobb, mint más zöldségekben.

Láthatjuk, ismét egy bonyolult összetételű, egészséges, finom és tápláló növényt ismerhetünk meg a természet patikájából. A cékla is egy bomba, amit bátran ajánljunk fel a szervezetünknek, meg fogja hálálni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A citromfű

A citromfű az ajakos virágúak, az árvacsalán családjában, az tartozó gyógynövény. Melyet régen mézfűnek, méhfűnek, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük