Kezdőlap » Betegségek » Candida gomba

Candida gomba

Magyarországon népbetegségnek számít a candidiasis, azaz a gombás fertőzések egyik fajtája.
A candida az élesztőgombák családjába tartozik. Az egészséges ember nyálkahártyáján, bőrén és bélcsatornájában is megtalálható. A bélflóra részeként a feladata a különböző bomlástermékek hasznosítása. Betegségről akkor beszélhetünk, ha valamilyen hatásra kórosan elszaporodik, így az egészséges egyensúly felborul.

Csecsemőknél okozhat szájpenészt, bár az anyatejben található anyagok jó esetben képesek szabályozni. Bizonyos környezeti hatásokra csökkenhet a bélrendszer immunitása, ekkor a gombák elszaporodhatnak.
A candida annak köszönheti ” népszerűségét “, hogy nagyon gyorsan képes felismerni a kínálkozó alkalmat a szaporodásra. Ha a bélrendszerben az egyensúly valamiért felborul, azonnal betölti a kínálkozó szabad helyeket. A mai korszerű társadalom is kedvező a számára, hiszen a modern ember életvitele, a gyógyszercentrikus orvoslás módosíthatja a szervezetünk működését.

Egy antibiotikumos kúra alaposan felboríthatja a bélflórát, ezért a tájékozottabb orvosok ma már azzal együtt felírnak valamilyen probiotikumot tartalmazó szert is, amely képes az eredeti állapot visszaállítására.
Az antibakteriális fürdőszerek, kozmetikumok indokolatlanul gyakori használata is okozhat gombás problémákat, hiszen a bőrfelületen is találhatók hasznos baktériumok, melyek elpusztítása ide vezethet.
Bizonyos betegségek, orvosi kezelések mellékhatásaként is kialakulhatnak panaszok, mint például kemoterápia, cukorbetegség, AIDS vagy szteroidos kezelések.

Sokat tehetünk azonban a megelőzéssel, helyes táplálkozással. Kerülni kell a túl sok finomított szénhidrátot, cukrot, fehér lisztet. Próbáljunk magas rost és vitamintartalmú ételeket fogyasztani. Járjunk magas pamuttartalmú, jól szellőző ruhákban, uszodában mindig viseljünk papucsot !
Ha mégis gombás fertőzésre gyanakszunk, ne próbáljuk magunkat kezelni, hanem keressünk fel egy bőrgyógyászt, mert panaszaink enyhébb, de akár súlyosabb bajt is jelezhetnek !

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük