Kezdőlap » Növények » Buzogányvirág

Buzogányvirág

A Brazil őserdők mélyén őshonos növény. Sok gondozást nem igényel, egyszerűen tartható szép dísznövény. Levelei változatos mintával, és színekkel rendelkeznek, és akár 2 méter magasra is megnőhet. Manapság a kisebb bokros, világosabb levelű fajták terjedtek el, szemben a régebbi nagy, pöttyös levelű növényekkel.
Szinte bármilyen környezetben jól érzi magát, alkalmazkodóképessége kiváló. Épp ezért is nagyon népszerű, alig akad olyan lakás, vagy iroda, ahol ne találkozhatnánk vele.
Virága is van, de ritkán látható. Dísze leginkább a levélzete, amely a legelterjedtebb fajtáknál nagy, ovális, és fehér pettyezés, vagy erezet látható rajta. Ívesen hajló, a vastag, húsos szára mellett helyezkednek el. Gyorsan növő fajta, de a visszametszést jól tűri, ezért biztos nem fogja kinőni a helyiséget, ahol tartjuk.
Télen is, nyáron is szobahőmérsékleten érzi jól magát, a közvetlen, erős napsütést viszont nem tűri. Levelei megéghetnek, kifakulnak. A tartós hideget sem bírja, a szára és levelei megbarnulhatnak. Megfelelő gondoskodás mellett nem fordulhat ilyen elő, de ha mégis megtörténne a baj, akkor sincs ok az ijedtségre. A sérült rész alatt vágjuk le a törzset, és egy meleg, világos helyiségben gyorsan meg fog gyógyulni. Nyáron rendszeres, bőséges öntözést igényel, de ne öntözzük túl. Mindig várjuk meg, amíg a föld felső rétege megszikkad. Ebben az időszakban tápoldatot is keverjünk a locsolóvízhez. A téli időszakban kevesebb öntözést igényel.
Előfordulhat, hogy az alsó levelei elkezdenek hullani. Ez annak a jele, hogy a földje kimerült. Ilyenkor jobb átültetni friss földbe.
Szaporítása hajtásdugványról és szárdugványról történik. A hajtást tegyük vízbe, és várjuk meg, míg kigyökerezik. Ezután ültessük el egy cserépbe, és takarjuk be fóliával. Világos helyen tartsuk, majd amikor megerősödtek a gyökerek, akkor ültessük át egy nagyobb cserépbe. Szárdugvány esetén vágjunk 8-10 centiméteres csupasz szárakat, tegyük virágföldre, és takarjuk le fóliával. Egy hónap sem telik el, és megjelennek a gyökerek.
A buzogányvirág nedve mérgező. Ha bőrrel érintkezik, akkor irritációt okozhat. Olyan helyen tartsuk, ahol kisgyerek, vagy háziállat nem érheti el.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szarvasgomba

A szarvasgomba vagy régiesen trifla igazi gasztronómiai különlegesség, aminek az íze semmihez sem hasonlítható. Olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük