Kezdőlap » Növények » Burgonya

Burgonya

A burgonyát legtöbben úgy is szokták nevezni, hogy krumpli. Nagyon magas keményítő tartalommal rendelkezik, ami a gumójában található meg. Először Chilében és Peruban termesztették körülbelül ötezer évvel ezelőtt. Nálunk Európában az ezerötszázas években került ide. Egy-két század múlva elterjed szinte az egész világon, ezért világszerte rengetek helyen termesztik. Lágyszárú növény, ami hatvan, de van olyan is, hogy akár kilencven centire is megnőhet. A föld felett jönnek a hajtásai, és a levelei, a föld alatt pedig a gyökerei, és a tarackok. A tarack megvastagodik, és így alakul ki a gumó.

A gyökerei hatvan centiméter mélyre is lehúzódhatnak. A leveleinek a szélei épek. A bogernyőbe tömörült virágai, fehér, lila, van, hogy vöröses színűek, amik öt tagban állnak. Egyéves növény, de élőhelyén akár át tudja vészelni a telet. Legtöbb esetben idegen megporzó növény a burgonya. Fogyasztásra kizárólag a gumóját szabad fogyasztani, mivel a levelei zöld részében, a virágból származó bogyóiban,rügyeiben méreganyagot tartalmaz.

Nálunk nagyon elterjedt, sokat fogyasztott növény, kalóriatartalma egy harmada a kenyérnek. Tömege változó, lehet 20 grammos, is, de akár négyszáz grammos is belőle. Sok keményítőt tartalmaz, és vannak benne különböző vitaminok. Többek között A, K, B, C. Fehérje tartalommal is rendelkezik. Nagyon könnyen emészthető, jól eltartható. Otthonunkban sokféleképpen fogyaszthatjuk, sütve, főzve, levesnek, és még sok egyéb módon. Mivel magas a keményítő tartalma ezért készíthetünk belőle krumplicukrot is, és ezt akár alkohollá is alakíthatjuk. Körülbelül a Magyarok ötven kiló burgonyát fogyasztanak évente.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit kell tudni az áfonyákról

Az eper után a világon a talán a második legkedveltebb gyümölcs a hangafélék családjába tartozó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük