Kezdőlap » Jog » Bűnügyi Együttműködés az Európai Unióban

Bűnügyi Együttműködés az Európai Unióban

A 2012. évi CLXXX. törvény jóval egyszerűbben szabályozza a bűnügyi együttműködést az Európai Unión belül, mint a nemzetközi jog vonatkozásában harmadik államok között alkalmazandó jogszabályok. Ennek oka a tagállamok közötti bírósági határozatok kölcsönös elismerése, mely alapján érvényesíthető az eljárás gyors és hatékony lefolytatásához kapcsolódó érdek.

A Magyarország területén tartózkodó személy a tagállam igazságügyi hatósága által kibocsátott európai elfogatóparancs alapján átadható a kibocsátó tagállamnak (mely eljárás nem azonos a nemzetközi jogból ismert kiadatással!) büntetőeljárás lefolytatása, szabadságvesztés-büntetés végrehajtása, illetőleg szabadságelvonással járó egyéb intézkedés végrehajtása céljából olyan bűncselekmény esetén, amelyeknél a kibocsátó állam joga szerint a büntetési tétel felső határa legalább 12 havi szabadságelvonás, vagy amelynél a jogerősen kiszabott szabadságelvonás a 4 hónapot eléri. Bizonyos bűncselekmények (például bűnszervezetben való részvétel, terrorizmus, emberkereskedelem…) esetén a kettős inkrimináció előzetes mérlegelése sem feltétel, tehát nem szükséges, hogy az a bűncselekmény, melyre az európai elfogatóparancs vonatkozik, Magyarországon is büntetendő cselekményként ugyanígy legyen megfogalmazva.

Ilyen ügyekben az átadás megengedhetősége vonatkozásában a Fővárosi Törvényszék jár el egyesbíróként. Megtagadási ok lehet például, ha az átadni kért személy gyermekkor miatt nem büntethető (ugyanis egyes tagállamokban más-más lehet a büntetőjog szerinti gyermekkor határa), elévülés, vagy akár, ha korábban már Magyarországon a cselekménnyel kapcsolatosan jogerősen határozatot hoztak (res iudicata), hiszen ilyenkor még egyszer ugyanabban az ügyben már nem lehet eljárni sem itthon, sem más tagállamban.

Amennyiben a keresett személy az átadásba beleegyezik, úgy az eljárás egyszerűsítetten, gyorsítottan folytatható le.

Európai elfogatóparancsot természetesen magyar bíróság is kibocsáthat, amennyiben olyan személy ellen kíván büntetőeljárást lefolytatni, aki valamely Európai Uniós tagállamban tartózkodik. A feltételeknek ilyenkor is teljesülniük kell. Amennyiben szabadságelvonás végrehajtására vesszük át az elítéltek egy másik tagállamtól, akkor a más tagállamban végrehajtott szabadságelvonást az itteni büntetés mértékébe be kell számítani.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mik azok az atipikus foglalkoztatási formák?

A részmunkaidő és a távmunka terjedésével egyre többször és több helyen találkozhatunk az atikus jelzővel. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük