Kezdőlap » Betegségek » Bulimia nervosa: a falánkság és bűntudat körforgása

Bulimia nervosa: a falánkság és bűntudat körforgása

A bulimia a súlyos evészavarok közé tartozik, a súlynövekedéstől, hízástól való félelem határozza meg. Ismertetőjelei a kontrollálhatatlan evésrohamok, és az ezt ellensúlyozni próbáló viselkedésformák. Aszerint, hogy a beteg hogyan próbál meg a falásrohamok ellenére fogyást, súlytartást elérni, a bulimia két formáját különböztetjük meg. Az egyik esetben az érintettek önmaguk hánytatásával, vagy hashajtók segítségével próbálnak megszabadulni a bevitt ételtől. A másik típus, amikor a bulimiás betegek két roham között szigorúan böjtölnek, vagy túlzott mennyiségű sporttevékenységgel próbálják ellensúlyozni a bevitt kalóriákat.
Az anorexia nervosával és a binge evészavarral ellentétben a bulimiás betegek általában normál testsúllyal rendelkeznek. Általában nőknél alakul ki a betegség, és legtöbbször fiatal korban – a 18-20 év közöttiek a legveszélyeztetettebb korcsoport.
A bulimia több okból kialakulhat, például a pszichikus megterhelés, családi problémák, biológiai faktorok, vagy a média által közvetített, kortársak által elfogadott hamis szépségideál miatt. A betegek nemcsak a falásrohamoktól szenvednek, hanem a testképzavar miatt testüket is hibásan érzékelik: a normál testsúly ellenére kövérnek látják, érzik magukat. Gyakran tisztában vannak a betegségükkel, emiatt bűntudat és alacsony önértékelés alakulhat ki náluk. A depresszió is a bulimia egyik következménye lehet.
A bulimia ezenkívül súlyos károkat okozhat a szervezetben. A gyakori önhánytatás miatt károsodhatnak a fogak, elektrolithiány és a nyelés zavara alakulhat ki, károsodások keletkezhetnek a nyelőcsőben és a gyomorfalon.
A bulimiás betegek gyakran titokban tartják, szégyellik az evészavart, ezért későn jutnak segítséghez. A kezelés célja, hogy normalizálja az evési szokásokat, és a bulimia kiváltó okait akár pszichoterápia segítségével megszüntesse. Egyes esetekben gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. A gyógyulási esélyek az utóbbi években jelentősen javultak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük