Kezdőlap » Látnivalók » Budapest látnivalói

Budapest látnivalói

A Budai Várnegyed a magyar főváros talán egyik legnagyobb látványossága. Elsősorban barokk stílusban épült. A Budai Várnegyed Budapest I. kerületének egyik városrésze Vár néven. 1987 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján. Területén 17–18. századbeli lakóházak és középületek találhatók, illetve számos középkori eredetű műemlék. A Budai Várnegyed három fő része a Budavári Palota, a Szent György tér és a történelmi lakónegyed.

Az Országház (köznyelvben Parlament) Budapest egyik legismertebb középülete, a Magyar Országgyűlésnek és egyes intézményeinek a székhelye. Budapest V. kerületében, a Duna partján, a Kossuth Lajos téren található. Az épület neo-gótikus és eklektikus stílusban épült, Steindl Imre tervei alapján 1885 és 1904 között.

A Magyar Állami Operaház (Budapest, Andrássy út 22.) Magyarország egyetlen kimondottan operákra, balettekre szakosodott színháza, amely nagy létszámú társulattal rendelkezik. Az épület neoreneszánsz stílusban épült, Ybl Miklós tervei alapján. A díszes belső terek kialakításában segédkeztek híres művészek is: Than Mór, Lotz Károly, Székely Bertalan és mások. Az Operaház Budapest egyik legjelentősebb 19. századi műemléke, a Világörökség része.

A Széchenyi lánchíd a Buda és Pest közötti összeköttetést biztosító legimertebb, legrégibb híd a Dunán, a magyar főváros egyik jelképe. Építését gróf Széchenyi István kezdeményezte és finanszírozását báró Sina György szervezte. A hidat 1849. november 20-án avatták fel. Tervezője az angol William Tierney Clark, a kivitelezés irányítója a skót Clark Ádám volt. A hídfők kőoroszlánjait Marschalkó János lőcsei szobrászművész készítette. A híd megépítésének teljes költsége 6,575 millió aranyforintot tett ki.

A Millenniumi emlékmű avagy Ezredévi emlékmű egy szobrok és oszlopok gyűjteménye a Hősök tere közepén, Budapesten, amely a magyar honfoglalás ezeréves jubileumának állít emléket. Az emlékmű az 1896-os millenniumi ünnepségekre szánt számtalan építészeti és városfejlesztési beruházás egyik ékköve, ami azonban a késlekedések miatt csak tíz évvel később, 1906-ra készült el. Tervezője Schickedanz Albert, az eredeti szobrok többségének elkészítése Zala György nevéhez fűződik.

A Citadella Budapest XI. kerületében, a Gellért-hegy tetején fekvő erőd, amelyet 1854-ben emelt a Habsburg uralkodóház, Julius Jacob von Haynau parancsára. Tervezése Emmanuel Zitta és Kasselik Ferenc nevéhez fűződik. A vár egy U-alakú építmény, amely 220 méter hosszú, 60 méter széles és 4 méter magas. A Gellért-hegy a Világörökség része a budai Várheggyel és a Duna két partjának panorámájával együtt.

Egyéb látnivalók még:
Andrássy út és Millenniumi Földalatti Vasút
Aquincum
Batthyány-örökmécses
Budaszentlőrinci pálos kolostor
Dohány utcai zsinagóga
Fővárosi Állat- és Növénykert
Gellért-hegy a Citadellával
Gresham-palota
Gül Baba türbéje
Hősök tere
Magyar Tudományos Akadémia
Margit-sziget
Merzse-mocsár
Pál-völgyi-cseppkőbarlang
Szemlő-hegyi-barlang
Szent István-bazilika
Szoborpark
Tamariska-domb
Városliget a Vajdahunyad várával
Wenckheim-palota
Zeneakadémia

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük