Kezdőlap » Látnivalók » Budai ferences római katolikus templom és rendház

Budai ferences római katolikus templom és rendház

A Budai ferences római katolikus templom és rendház a főváros II. kerületében emelkedik (Margit krt. 23.). Az ágostonos rend középkori temploma és kolostora állt itt, az akkori Szentháromság elővárosban. A török idők után az ágostonosok 1707-ben kis templomot és kolostort épitcttck. 1729-től plébánia. 1753-67 között Nepauer Máté tervei szerint építették a mai templomot az Országúton (a mai Margit körúton). Franz Anton Maulbertsch is dolgozott a templombelső díszítésében.

1785-ben II. József az ágostonosokat feloszlatta, ekkor kapták meg a vízivárosi ferencesek az ágostonosok 1724-től 1768-ig épített Országúton lévő rendházát és templomát a Fő utcai Szent Ferenc sebei templomuk helyett, amit az Erzsébet-apácáknak kellet átadniuk. Ekkor költözött be a Margit körúti rendházba budai ferences könyvtár.

A könyvtár állománya ajándékozásból és az elhalt rendtagok hagyatékából keletkezett, a legértékesebb Yakvsich József házfőnök gyűjteménye. A könyvtár mai formáját is az ő idejében, 1785 körül nyerte. Újabban az esztergomi, valamint több megszűnt ferences rendház könyvtárának maradványaival gazdagodott. Elsősorban a ferences renddel kapcsolatos irodalmat gyűjti. A kb. 20.000 kötetnyi könyv és folyóirat között 40-nél több ősnyomtatványt, és mintegy 400 kéziratot őriznek.

A Margit körúti kolostort a XIX. században (1835-36) a ferencesek tovább építették. Az egyemeletes kolostort Kimnach Lajos budai építőmester tervei alapján bővítették.
Az első világháború után Unghváry Sándor festette ki a templom boltíves belső terét (1925) Assisi Szent Ferencet bemutató jelenetekkel. 1950-ben a barokk műemléktemplom tornyait eredeti formájában állították helyre. A plébániát ma is a ferencesek Kapisztrán S zent Jánosról elnevezett rendtartománya vezeti, és a rendház egyben rendtartományi központjuk is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük