Kezdőlap » Növények » Borsmenta

Borsmenta

Gyomorpanaszok és kisebb emésztési rendellenességek esetén nyugodtan rábízhatjuk magunkat a friss borsmenta gyógyító erejére. A növényben lévő illóolajok- főként a mentol és a menton- ellazítják az emésztőrendszer – bélelő simaizmokat,s ezzel segítenek a görcsök megszüntetésében. A mentol légzésjavító és nyákoldó hatása miatt a borsmenta a meghűlés és a köhögés elleni szerek is hasznos összetevője. Emellett a növény levelei nyugtatják az irritált, viszkető bőrt.

Történelme

A görög mitológia szerint amikor az istenek egyike. Hadész beleszeretett Menthébe, a nimfába, féltékeny felesége,Perszephoné annyira megharagudott, hogy Menthét növénnyé változtatta- mentává.z ókoro görög filozófus, Theophrasztosz ennek a mondának az alapján adta a kis növénynek a tudományosan ma is használt Menta nevet.
A korai rómaiak főztek is a mentával, a görögök pedig ájulás elleni szerként alkalmazták- lényegében úgy, mint a későbbi korokban a repülősót. A nagy 17. századi angol gyógynövényszakértő, Nicholas Culpeper azt írta a mentáról, hogy nem kevesebb, mint 40 különféle egészségi probléma ellen hatásos.
Javasolta egyebek közt fejfájás esetére is, ami egy 1994 – ben végzett kis léptékű kutatás szerint valóban jó ötlet.

Mit tartalmaz?

Száznál is többféle vegyületet mutattak ki a mentából-az összes gyógynövényhez hasonlóan itt is igaz, hogy a pontos hatóanyag- összetétel függ attól, hogy hol és hogyan termesztették a növényt,illetve melyik fajhoz és változathoz tartozik. A menta különböző változataiban általában megtalálható a mentol nevű illóolaj, amely oldja az emésztőrendszergörcseit, enyhíti a gyomorfájást, s légzésjavító és megemlíthetők az olyan flavonoidok, mint a rutin, a luteolin, a heszperidin és eriocitrin, amelynek vírusellenes és antioxidáns tulajdonságúak.

Mire jó?
Ízületi gyulladás, köhögés, pattanások, torokfájás, testszag, rovarcsípés, lábfejpanaszok, fejfájás, émelygés, hányás, böfögés,terhesség alatti rosszullét, gyomorrontás,bőrproblémák, fáradság.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük