Kezdőlap » Betegségek » Bőr alatti csomók – ok a ijedtségre?

Bőr alatti csomók – ok a ijedtségre?

Ebben a cikkben a bőr alatt tapintható csomókról és elváltozásokról lesz szó.
Biztos előfordult már mindenkivel, hogy egy-egy betegség alkalmával a füle körül vagy a nyakán fájdalmas csomókat tapintott, vagy a mellében tapasztalt ilyeneket még fiatalként. Ezek a csomók súlyos betegséget is takarhatnak, de lehet, hogy teljesen ártalmatlanok.

Ha a csomókat említjük, sokaknak egyből a mellrák ugrik be. Rendszeres önvizsgálattal és szűréssel lehet idejében felismerni és eredményesen kezelni. Sokan félnek orvoshoz fordulni. Egyfelől rettegnek attól, hogy elveszíthetik a mellüket, másfelől meg általánosságban elmondható, hogy az emberek félnek szembenézni az igazsággal. Önvizsgálat elvégzéséhez rengeteg segítséget találhatunk az interneten, amit egy-két havonta érdemes is elvégezni.

A herében is lehet csomókat kitapintani. Ez lehet visszértágulat, de akár hererák is, ezért azonnal orvoshoz kell fordulni.
Legtöbbször a nyirokcsomók dagadnak fel és ezek okoznak akár fájdalmat, vagy csak puszta riadalmat. Leggyakrabban a nyaki és a fültő körüliek dagadnak be, valamilyen fertőző betegség hatására. Ha lázzal jár, akkor érdemes azonnal orvoshoz fordulni. Ha nincs láz és egyéb panasz, akkor várhatunk néhány napot. Ha egy hét múlva sem javul a helyzet, akkor orvoshoz kell fordulni.

Érdekességkép megemlítendő, hogy például a tetvesség vagy valamilyen parazita megléte is okozhat megnagyobbodást. Amennyiben a test összes nyirokcsomója feldagad és fáj, azonnal forduljunk orvoshoz!
Akár a faggyúmirigyek is okozhatnak bőr alatti csomókat. És meg kell említeni a zsírcsomókat is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük