Kezdőlap » Növények » Bonsai gondozása

Bonsai gondozása

A bonsai a japánok számára művészet, kreativitás és egy meditációs állapot, amely összekapcsolja őket a természettel. Életfilozófiájuk szerint a bonsai fák gondozása segíti az elméjük és a testük felszabadulását, és így harmóniába kerülnek a természettel. Tartásuk, gondozásuk nagy odafigyelést, kreativitást igényel. A bonsai nem csak egy kicsike fa, hanem művészet, a természet kicsinyített mása.
Kertészetekben, virágüzletekben is kapható, de borsos áruk miatt csak igen kevesen engedhetik meg maguknak. Jó hír viszont, hogy kis odafigyeléssel, megfelelő eszközökkel és alapanyagokkal mi magunk is készíthetünk, nevelhetünk ilyen fácskát, akár Európai fafajtából is.
Japán eredetű szó. Bon: fa, sai: edény. Készítésének lényege, hogy valamilyen fafajtát egy kis tálba ültetnek, és olyan formára alakítják, nevelik, ami a legjobban megközelíti a természetességét. Ezt drótozással, metszéssel, a gyökerek metszésével érhetjük el. Szinte minden fás szárú növényből lehet bonsait készíteni, legyen az fa, cserje, örökzöld.
Ha bonsait szeretnénk magunknak, előtte gondoljuk át, hogy van-e elég időnk, és kitartásunk a neveléséhez. Komoly odafigyelést, gondoskodást igényel.
A legegyszerűbb tartása a fikusznak és a borágófának van, amely még a kezdőknek sem okozhat gondot. Világos helyen érzi jól magát, ezért mindenképpen olyat helyet válasszunk neki, ahol elég fény éri. A földjét tartsuk mindig nedvesen, soha ne hagyjuk kiszáradni. Legcélszerűbb az áztatós módszer. A cserépből óvatosan emeljük ki a földlabdát, merítsük vízbe, és hagyjuk ázni, amíg megszívja magát. Majd csepegtessük le, és helyezzük vissza a tálkába. Fűtőtestek közelébe lehetőleg ne tegyük, mert gyorsan kiszárad.
Megfelelő gondozás mellett, ha jól érzi magát, folyamatosan friss hajtásokat hoz. Ezeket mindig metsszük vissza úgy, hogy csak egy-két levelet hagyjunk meg, így tarthatjuk meg az eredeti formáját. Ha már gyakorlott bonsaikodók vagyunk, akkor az ágak, gyökerek metszésével is próbálkozhatunk. Ezekhez már speciális ollókra lesz szükségünk, amelyeket kertészetekben tudunk beszerezni. Ahhoz, hogy egészséges növényt tudjunk nevelni, évente egyszer át kell ültetnünk speciális földbe, és ilyenkor ejthetjük meg a gyökérmetszést is. Nagyobb tálba csak akkor ültessük, ha nagyon megnőne, és aránytalanná válna a tálkájával. Havonta adjunk tápoldatot az öntözővizéhez.
A bonsai kis méretét a gyökerek nagyságának csökkentésével érhetjük el, és ehhez igazítjuk metszéssel az ágakat, a lombozatot. A természet törvényeit követve, a kis gyökérzet csak a magával arányos növényt tudja ellátni tápanyaggal.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aloe vera

Dísznövényként ismertük meg, de a szépségápolásban és a természetgyógyászatban is évezredes hagyományokkal rendelkezik. Féltrópusi, a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük