Kezdőlap » Fűszerek » Boldogságunk fő fűszere – avagy egy ősi csodaszer

Boldogságunk fő fűszere – avagy egy ősi csodaszer

A szürke hétköznapokban, mondjuk egy esős borús napon az ablak előtt ülve, az esőáztatta utcakövet bámulva sokszor eszünkbe juthat, milyen is lenne, ha kezünkbe akadna egy olyan csodaszer, amely egy szempillantás alatt elűzné borús gondolatainkat és boldoggá, elégedetté varázsolna minket.
Valószínűleg Aphroditénak is eszébe juthatott egy ilyen napon ugyanez. Ő viszont a tettek mezejére lépve meg is alkotta ezt a csodaszert. A görög mitológia szerint az oreganot (oros – hegy –ami a termőterületre utal, valamint a ganos – öröm) Aphrodité azért adta az embereknek, hogy boldogságot csempésszen közéjük.
Az ókori emberek úgy tartották, hogy a fűszer szerencsét hoz. Sok hiedelem kötődik ehhez a fűszerhez, amely mindegyike jó szerencsével, békével áldotta meg használóját. Szerencsét, boldogságot és békét jelképezett az oreganoból font koszorú is.
Az oregano igen különlegesnövénynek számított az ókorban és napjainkban is. Számos betegség kezelésére alkalmas. Használták fertőtlenítőszerként, mérgezések esetében, de tartósítószerként is kiválóan használható volt. Szétrágva alkalmazták fogfájásra, reumára, emésztési zavarokra. Kiváló gyógyhatású növénynek minősült a köhögés csillapítására is. A görög és a római nép érintkezésével az oregano földrajzi térhódítás is megkezdődött. Egyre szélesebb körben terjedt el és honosították meg. A kinai területekre a középkorban megjelent fűszerúton jutott el, ahol tovább kutatták gyógyhatását.
A kínai gyógyászatban a mai napig láz enyhítésére, hányás ellenszereként, hasmenés megszüntetésére, valamint a sárgaságot is ezzel kezelik.
Mégis azok számára, akik otthon vannak a konyhában és a gasztronómiában – mint ételeink fűszere – nélkülözhetetlen.
Az oregano a görög és olasz ételek alap fűszere.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pecsenyevirág

Ismertebb nevén majoránna. A Földközi-tenger környékéről származik, és szinte az egész világot meghódította. Elterjedésének és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük