Kezdőlap » Baba-mama » Bölcsődei élelmezés 2-3 éves korosztálynak

Bölcsődei élelmezés 2-3 éves korosztálynak

Míg a gyermek családban nevelkedik, a szülők határozhatják meg, hogy a gyermeküket hogyan táplálják, milyen irányelvek szerint tervezik meg a gyermekük élelmezését.
Mikor azonban a gyermek bölcsődébe kerül, az intézményes keretek között már élelmezésvezető által elkészített étlapról biztosítják a gyermekek számára a napi háromszori, vagy négyszeri étkezést.
Az étlapkészítést, a bölcsődei élelmezést jogszabály szabályozza, melyet minden magyarországi bölcsődének figyelembe kell vennie, és be kell tartania.

Az étlap tervezésnél mindig figyelembe kell venni a korszerű táplálkozási elveket, illetve azt, hogy az étel változatos konyhatechnológiai eljárásokkal készüljenek.
Az étrend mindig legyen változatos, idényszerű, a gyermekek életkorának, és fejlettségének, ízlésének megfelelő.
A 2-3 éves gyermekek étrendjénél is fontos, hogy megfelelő arányban tartalmazzon kenyeret, és cereáliákat, gyümölcsöt és zöldséget, húst, tejet, tejtermékeket, illetve zsiradékot. Természetesen az étkeztetés mellett a megfelelő folyadékpótlásról is gondoskodni kell.
Törekednünk kell arra, hogy a gyermekekkel megismertessünk különböző ízű, színű, különböző konzisztenciájú, és hőmérsékletű élelmiszereket.
A legtöbb bölcsődében biztosítani tudják a táplálékallergiás gyermekek táplálását is, azonban a makrobiotikus, illetve vegán étkeztetést nem biztosítanak.
A jogszabály szigorúan rendelkezik mindazon alapanyagokról, melyeket a bölcsődés korú gyermekek nem kaphatnak.
Ilyenek az ételporok, leveskockák, cukrozott vagy szénsavas üdítők, szörpök, mesterséges édesítőszerek vagy a zsír.

A bölcsődei étlapok minden esetben kifüggesztésre kerülnek az átadókban. Érdemes a szülőknek ezeket tanulmányoznia, egyrészt azért, hogy a gyermek vacsoráját a bölcsődei étlaphoz harmonizálják, másrészt pedig azért, hogy ötleteket gyűjtsenek az otthoni étrend kialakításához.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük