Kezdőlap » Betegségek » Böjttel a diabétesz ellen

Böjttel a diabétesz ellen

Azok, akiknél a diabétesz (cukorbetegség) kialakulásának rizikója áll fenn, vagy már a betegség kezdeti fázisában az úgynevezett prediabéteszben szenvednek, megakadályozhatják állapotuk rosszabbodását. Egy kutatás szerint a rendszeresen megtartott böjtnappal a cukorbetegek akár enyhíteni is tudnak a panaszaikon.
A tanulmány során 12 résztvevőt vizsgáltak, akik már a kísérlet megkezdése előtt prediabéteszben szenvedtek, a reggeli első étkezés előtt mért vércukorszintjük 100 mg/dl felett volt. A kísérleti alanyok egy része túlsúlyos volt, egy része normál testsúllyal rendelkezett. Hat hetes időtartamon keresztül, heti egy nap kellett böjtölniük: 24 órán keresztül kizárólag vizet vehettek magukhoz.
Az időtartam letelte után a résztvevők koleszterinértékei átlagosan 12%-os javulást mutattak. Ennek oka, hogy a szervezet a vérben lévő cukor alacsony mennyisége esetén egyéb energiaforrásokhoz folyamodik: például az LDL-koleszterinből (a “rossz” koleszterin), vagy a zsírsejtekből nyeri a működéséhez szükséges energiamennyiséget.
A kutatók valószínűsítik, hogy a böjtöléses módszerrel hosszú távon a sejtek inzulinrezisztenciája is csökkenthető. Az inzulinrezisztencia a kettes típusú cukorbetegség kiváltó oka lehet.
További pozitív hatásként jelentkezett a súlyveszteség, ezenkívül a résztvevők anyagcseréjének működése is javult. Az eredményeket azonban még szélesebb körű, hosszabb távú vizsgálatokkal pontosítani kell. Amennyiben kipróbálnánk a böjtöléses módszert, előtte mindenképpen egyeztessünk orvosunkkal, vagy táplálkozási tanácsadóval.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük