Kezdőlap » Baba-mama » BLW, az igény szerinti hozzátáplálás

BLW, az igény szerinti hozzátáplálás

Ma már hivatalos neve is van, hajdanán talán ösztönnek neveztük… Hivatalos ajánlásokkal nem rendelkezik, mégis egyre több követője van az Igény Szerinti Hozzátáplálásnak, angol rövidítéssel a BLW-nek (Baby Led Weaning).

A módszer lényege valóban az ösztönökön alapszik, és nagyon egyszerű: a babát körülbelül 6 hónapos kora után elkezdik szilárd ételekkel kínálgatni, az evés a saját tempójában és mértékével zajlik.

Természetesen ez rengeteg kérdést felvet. Elsősorban a módszer biztonságosságát kérdőjelezik meg az ellenzői, bármikor félrenyelhet, hiszen a babának nincsen foga. Vajon jól lakik e? Mi a helyzet a “nagy könyv szerinti” hozzátáplálás lépéseivel?

Sok édesanya járt már úgy, hogy órákig főzött, pepecselt, pürésített, és az egész egy fintor után a kukában landolt. Az üveges ételekkel ugyan lehet a helyzet, nem minden babának ízlik, bezzeg ami a kezünkben van, sokkal érdekesebb!

Természetesen itt is a szülő irányít, nem kínáljuk a korának nem megfelelő étellel, de elé tehetünk több mindent, had válasszon a gyermek. Fő tanulási elve az utánzás, engedjük had falatozzon, használja a kezét, tapasztalja meg az ételek tapintását, hőmérsékletét. Ne feledjük, kiskanállal ugyanúgy lehet maszatolni…

Az ismerkedés szakasza nem feltétlenül jelent táplálkozást. Csipegeti, nyomkodja, keni, dobálja, ha be is veszi a szájába, valószínű, hogy kiköpi – majd megpróbálja újra :)
Ez is egy időigényes feladat, mint a cseperedés, de ettől gyönyörű!

Ez is csak egy lehetőség, semmi nem kötelező, és korántsem alkalmas minden szülő erre a feladatra. Mielőtt hozzálátna, kérje ki gyermekorvosa, védőnője tanácsát a témával kapcsolatban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért van különbség a terhesség kora és a magzat kora között?

Sok kismamát zavar össze, hogy az orvos egyszer a terhesség hetéről beszél, máskor a magzat …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük