Kezdőlap » Otthon biztonság » Biztosítás és biztonság

Biztosítás és biztonság

Magyarországon az elmúlt néhány évben jelentősen megnőtt a természet ingatlanjainkban, az időjárás által okozott kára. Ezeket az eseményeket vagy sikerül előre jelezni, vagy nem. Szerencsésebb esetben fel tudunk készülni az ilyen helyzetekre, de döntő többségében tőlünk teljesen független erők alakítják ezt a folyamatot, így nekünk nincs mit tennünk. Illetve van. Az otthonunk nem csak rácsok , félméteres falak mögött lehet biztonságban, hanem egy jól megkötött ingatlanbiztosítás által is. Hazánkban ma a lakások, ingatlanok kb. 75%-a van biztosítva, ami elég jó aránynak mondható ebben a régióban, de a nyugati országok ennél magasabb számmal és százalékkal rendelkeznek. Persze, mint minden, ez is pénzfüggő.

Pedig lehet ma jó és a szolgáltatás színvonalához mérten még akár olcsónak mondható biztosítást is kötni. A szakemberek mindig azt mondják, hogy nem akkor kell hívni, amikor már ég a ház. Ebben van valami, de el kell ismerni, hogy ma Magyarországon nincs túl jó vélemény a biztosítok és üzletkötőik munkájával kapcsolatban. Ezen a területen is, mint mindenhol vannak kóklerek, “éppen nem volt mit csinálnom, ezt is kipróbálom” emberek. Az ő szakértelmük és hozzáállásuk miatt éri bírálat a tisztességesen, korrekt szakemberként dolgozó nagy többségüket.

Ha megfelelő időt szánunk egy lakásbiztosítás megkötésére, nem fog minket meglepetés érni. Az évtizedek óta ebben a szakmában dolgozók szerint legalább 2 órát kell faggatni és mindenről kérdezni az üzletkötő, úgy, hogy a szabályzatot az ügyfél olvassa, ne a biztosító munkatársa. Apróbetüs, félreértett, nem azonosan értelmezett fogalmak így kiszűrődnek, mindkét fél megelégedettségére.
Fontos szempont, hogy bróker, (alkusz) vagy egy adott biztosító függő üzletkötőjénél jobb megkötni a biztosítást. A lényeges különbség, hogy az alkusz minden esetben az ügyfél érdekét kell szem előtt tartsa, a több fajta ajánlat is ezt tükrözi, hiszen ő a piacon lévő szinte valamennyi biztosító termékét értékesíti, míg a függő üzletkötő javarészt cégének az érdekeit képviseli. Ellenben, ha az ügyfél kénytelen esetleg a bekövetkezett káresemény miatt bíróságra menni, amely adódhat a helytelen tájékoztatásból, akkor az alkusz polgári peres úton vonható be az eseménybe, amíg a függő üzletkötőért az adott biztosító felel.

Érdemes komolyan átnézni, hogy az adott biztosítás avult, vagy új értéken térít. Az új értékű térítés kicsit drágább, de mindenki számára megnyugtatóbb. Lényeges az esetleges önrész forint értéke is, hiszen kellemetlen meglepetés érhet egy szimpla üvegkárnál is.
Végezetül nagyon fontos: mindig olyan biztosítót válasszunk, amely már nevet szerzett, kár esetén rendelkezik a környéken, településen irodával, hiszen telefonon, száz kilométerekről nehéz érvényesíteni jogos, vagy annak vélt igazunkat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyen nagyon óvatos! Trükkös tolvajok

Az utóbbi időben egyre másra hallani arról, hogy trükkös tolvajok bukkannak fel a városokban. Leggyakrabban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük