Kezdőlap » Otthon biztonság » Biztonságos játszótér

Biztonságos játszótér

A játszótéri eszközök tervezésekor, anyagának kiválasztásakor, kivitelezésekor a vonatkozó szabványok előírásait kell követni. Ezeket az elveket a meglévő játszóeszközök javítása során is be kell tartani.

A játszótéri eszközök úgynevezett “esési terekkel”rendelkeznek. Ez annyit jelent, hogy az eszköz 1,5-2 méteres körzetében más eszköz része, vagy fa, kerítés, szegély, pad, stb. nem helyezhető el. Hinták esetében a kívánt szabad terület ennél nagyobb is lehet akár 4 méterre is megnőhet. A célszerű elrendezéskor a gyerekek mozgásterét, mozgás irányait is figyelembe kell venni, pl. szokásos útvonaluk ne keresztezze a hinta, vagy csúszda esési terét.

Az esési terek vetületét az esési felületeket ütéscsillapító tulajdonságú burkolattal kell ellátni. Ez a leeséskor elszenvedett sérülések kockázatát csökkenti. A tapasztalatok szerint 100 cm esésmagasságig a gondosan karbantartott termett füves talaj megfelelő ütéscsillapító tulajdonságú. 100 cm esésmagasság felett minden esetben kötelező ütéscsillapító burkolat kialakítása.

A szabvány megengedi az idegen anyagtól mentes homok (szemcse nagyság: 2-8 mm, vastagság 50 cm), vagy penészedésre nem hajlamos (pl.: trópusi) fakéreg, őrölt fakéreg (szemcse nagyság: 5-30 mm, vastagság 50 cm), vagy ütéscsillapító szintetikus lap (általában gumilap) felhasználását.

A homok, vagy fakéreg első beruházási költsége alacsonyabb az esésvédő gumilap telepítési költségénél, de számos komoly hátránnyal rendelkeznek. Ezek: elhordás, kitúrás, nadves idő esetén hatékonyságuk csökken. De bakteriológiailag is szennyeződnek, fertőzéseket hordozhatnak.
Az ütéscsillapító gumilapok hosszú távú és kulturált megoldást jelentenek, de induló költségük magasabb. Biztonságos felületet adnak 10-15 évig, karbantartási igénye nincs nem fertőz, bakterológiailag nem szennyezett.
Az esésvédő gumilapot célszerű 10-12 cm vastag acélhálóval erősített beton alapra helyezni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan védekezzünk a kórokozók ellen?

A több száz kórokozó, amely körbe vesz minket vezethet bakteriális vagy vírusos megbetegedéshez a családban. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük