Kezdőlap » Művészet » Billy Elliot musical

Billy Elliot musical

Billy Elliot története először 2000-ben, filmen jelent meg. A 14 éves fiú története, aki az angliai bányászsztrájk (1984-85) bizonytalan hangulata és általános elkeseredettsége közepén a családja és ismerősei elvárása ellenére inkább balettozni tanulna, mint bokszolni, hamar belopta magát az emberek szívébe.

A musical, Elton John zenéjével megfűszerezve, 2005-ben debütált a West Enden. Rögtön kilenc jelölést és négy díjat be is zsebelhetett az Olivier Gálán, ami nagy elismerésnek számít. Rengeteget elárul a darab sikeréről, hogy Londonban mind a mai napig folyamatosan műsoron van, emellett időközben megjárta a Broadway-t, Ausztráliát és még Koreát is.

A címszereplő fiúk kiválogatása viszont nem könnyű feladat. Elképesztő elvárásoknak kell megfelelniük azoknak, akik ezt a szerepet el szeretnék játszani: amellett, hogy persze kor- és magasság-megkötés is van, olyan képességekkel kell rendelkezniük, mint énektudás, balett, sztepp- és street dance, valamint akrobatikus elemeket is meg kell csinálniuk. A szereplőválogatás folyamata sokszor éveket is igénybe vesz, folyamatos tánc-, torna-, ének- és drámaképzésekkel. Mindezek mellett meg kell tanulniuk a darabban elvárt akcentust, mely szintén nem könnyű feladat.

A gyerekek általában hónapokat töltenek a családjuktól távol, az úgynevezett „Billy Camp”-ben, ami azt jelenti, hogy magántanulóvá válnak, és egész nap a darabhoz szükséges képességeiket fejlesztik, edzik. Még így sem garantált senki számára, hogy valaha is ténylegesen eljátszhatja a címszerepet a darabban, hiába kell ugyanis folyamatosan utánpótlás (egy-egy fiú általában fél- egy évig tudja játszani a szerepet, míg „ki nem öregszik” belőle, vagy el nem kezd mutálni), így is óriási a túljelentkezés.

Aki pedig megkapja a szerepet, annak ez egy életre szóló kitörési lehetőség, gondoljunk csak Tom Hollandra, aki szintén Billyként kezdte a pályafutását, majd pár évre rá Naomi Watts és Ewan McGregor oldalán játszhatott a Lehetetlen című filmben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miről szól a Feed – Etetés című könyv?

Manapság már minden cuki, a vámpírok aranyosak, dögösek, a vérfarkasok fél pucéran mászkálnak a filmekben, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük