Kezdőlap » Betegségek » Betegségek, vitaminhiány – miről árulkodnak a körmeink?

Betegségek, vitaminhiány – miről árulkodnak a körmeink?

A körmök állapota nemcsak a helytelen ápolás miatt lehet rossz. Bizonyos esetekben különböző betegségekről, vagy vitaminhiányról árulkodhat. Ha ezekkel tisztában vagyunk, könnyebben rájövünk, miben szenved hiányt a szervezetünk, vagy éppen milyen egészségügyi probléma lehet a háttérben.

A körmök puhaságát okozhatja az is, ha gyakran érintkeznek vegyszerekkel, vagy vegyszeres folyadékkal: például tisztítószerekkel, mosó-, és mosogatószerrel. Ha ezt az okot kizárhatjuk, az A-, B-vitamin, illetve vas, kalcium, vagy biotinhiányra gyanakodhatunk. Akár a pajzsmirigy működési rendellenessége is állhat a háttérben.

A körmünkön látható, hosszirányú csíkoknak, és a töredezésnek genetikai okai is lehetnek, de utalhat a túlzottan alacsony folyadékbevitelre. Rosszabb esetben ízületi gyulladás is okozhatja az esztétikai problémát. A körmök felszínén található fehér foltok kalciumhiány jelei. Ha a köröm a körömágynál fehér, de a szélei barnásvörös árnyalatúak, az vesebetegségre, vagy májbetegségekre utaló jel lehet. A dohányosok körmei elszíneződnek, sárgássá válnak. Aki nem dohányzik, mégis ilyet észlel, tüdő-, vagy májproblémákra gyanakodhat.

Ha észrevesszük, hogy körmeink domborúvá (óraüvegre emlékeztető formájúvá) váltak, forduljunk orvoshoz. Amennyiben nem a születésünk óta ilyen a körmünk, az ilyen jellegű változás a tüdő, és a szív panaszait jelezheti, illetve bélgyulladásra, májproblémákra, és neurológiai zavarokra is utalhat.

Figyeljünk oda tehát körmeink állapotára: nemcsak esztétikailag fontosak, hanem egészségi állapotunkról is visszajelzést adhatnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük