Kezdőlap » Adózás » Betegségek után járó adókedvezmény

Betegségek után járó adókedvezmény

A betegségek után járó adókedvezményt más néven személyi kedvezménynek is nevezzük. Bizonyos betegségek után adókedvezményt lehet kérni. Ezek a betegségek a súlyos fogyatékossággal járó betegségek. Ezek: vakság, siketség, mozgáskorlátozottság. Kedvezmény mértéke annak minimálbérnek az 5%-a, amely az adott adóév kezdetén fennállt, a jogosultság kezdete az az időpont amikortól az a fogyatékosság megállapítható.

A kedvezményt nem az adóhatóság dönti el. A jogosultságot szakorvosi igazolással kell igazoltatni, mely tartalmazza, azt hogy mikortól áll fenn a fogyatékosság amelyre a kedvezményt kérik és azt hogy milyen fogyatékosságra vonatkozik. Az igazolást évente kell kérni az orvostól kivéve, ha a legutolsón megállapításra került, hogy a kedvezményt igénybe vevő állapota véglegessé vált. A kedvezményt nem csak az év végén az adóbevalláskor lehet igénybe venni, hanem év közben is az adóelőleg megállapításakor adóelőleg nyilatkozat igénybevételével. A kedvezmény igénybevételéhez szükséges igazolást nem kell csatolni az adóelőleg-nyilatkozathoz, illetve a személyi jövedelemadó bevalláshoz sem eredetiben, sem másolatban. Az igazolást a bevallás másolatával együtt legalább 5 évig meg kell őrizni.

A kedvezmény utólagos érvényesítése:
Ha valaki évek óta igazoltan a fent említett betegségek egyikében szenved, akkor a kedvezményt öt éven belül a fenti igazolás beszerzésével a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével kérheti.

Az adókedvezmény összege 2014. évben 101.500,- Ft minimálbér mellett 5.075,- Ft.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kisvállalati adózó kedvezményei

A magyar adózás rendszere nem egyszerű, még azok számára sem, akik benne dolgoznak. Az adók …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük