Kezdőlap » Betegségek » Betegség után: mikor mehet gyermekünk újra iskolába?

Betegség után: mikor mehet gyermekünk újra iskolába?

Hideg szél, száraz levegő: ahogy közelednek a téli hónapok, egyre nagyobb a fertőzések és megfázásos betegségek rizikója a gyerekeknél. Akár emésztőrendszeri fertőzésről van szó, akár lázzal és orrfújással járó megbetegedésről: a gyerekeknek csak akkor szabadna újra iskolába vagy óvodába menniük, amikor már teljesen egészségesek.
A kisebb gyerekek immunrendszere a bölcsődés-, és óvodáskorban még nincs teljesen kifejlődve, ezért fogékonyabbak a fertőző betegségekre. A szakértők ezért azt ajánlják a kisgyermekek szüleinek, hogy megbetegedés esetén hosszabb pihenési, regenerálódási időt biztosítsanak nekik: a gyereknek legalább három napon keresztül láztól mentesnek kell lennie, a szokásos étvággyal ennie és a szokásos módon játszania, egyszóval újból egészségessé válnia. Amennyiben ezek a kritériumok teljesülnek, problémamentesen mehet újból közösségbe.
Az általános iskolás kortól a gyermek immunrendszere lényegesen érettebb. Ritkábban betegszik meg, és gyorsabban gyógyul ki a fertőzésekből. Itt a következő elv érvényesül: a gyereknek legalább 24 órán át láz-, és tünetmentesnek kell lennie, mielőtt újból iskolába megy. Láztól mentes állapotnak az számít, ha a testhőmérséklet 37,5°C alatt van.
Az iskolába való visszatérés után azonban nemcsak a magyar-, és matekórák szerepelnek a kisdiák órarendjében, hanem a rendszeres testnevelés is. A lázas, fertőző betegségekből való kigyógyulás után azonban a gyermeknek még legalább 8 napig felmentésre van szüksége a sporttevékenységek alól. A szakértők ezt azzal indokolják, hogy a lázas megbetegedések a szív izomzatát is megerőltetésnek teszik ki, és a frissen gyógyult szervezet terhelése súlyos esetben akár a szívizom gyulladásához vezethet. Hogy ezt a veszélyt megelőzzük, egy 7-8 napos felmentés beiktatása mindenképpen indokolt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük