Kezdőlap » Adózás » Betegség után járó adókedvezmény

Betegség után járó adókedvezmény

Évről évre több és több azoknak az embereknek a száma, akik igénybe veszik a krónikus betegségük, vagy fogyatékosságuk után igénybe vehető adókedvezményt. 2008-ban még csak 67 ezren, 2012-ben pedig már több, mint 88 ezren éltek ezzel az szja-kedvezménnyel.

A kedvezmény mértéke a minimálbér 5 százaléka, ami leírható az összevont adóalapból. Az igénybe vétel feltétele, hogy adóköteles jövedelme legyen az illetőnek. Sajnálatos módon azonban a fogyatékossággal élők és a súlyos betegek nagyobb része nem dolgozik, mivel az állapotuk ezt nem teszi lehetőé. A Központi Statisztikai Hivatal szerint a megváltozott munkaképességűek között a foglalkoztatási arány mindössze csak 18,1 százalékos volt. Ennek egy nagyobb része már régebben rokkantnyugdíjas volt, akik eleve csak korlátozott keretek között vállalhatnak munkát, valamint több, mint 1 millióan már betöltötték a 60. életévüket, vagyis már másfajta ellátásban részesülnek.

Magyarországon 2 millió körül van azoknak az embereknek a száma, akik krónikus betegséggel, vagy fogyatékossággal kénytelenek együtt élni. Közülük kedvezményre jogosultak a mozgássérültek, a látás-, hallás-, és értelmi sérültek, valamint egy kormányrendelet szerint ide sorolhatóak továbbá a súlyos pszichés zavarban szenvedők, néhány szív-érrendszeri betegséggel élők, a cukorbetegek. Ide sorolható még számos daganatos, anyagcsere és emésztőszervi betegség is.
Az adókedvezmény érdekessége, hogy 5 évre visszamenőleg is lehet igényelni, így akik érintettek a fent felsorolt problémák valamelyikében, mindenképpen konzultáljanak egy szakértővel annak érdekében, hogy ezt a lehetőséget minél jobban kiaknázhassák.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tudom érvényesíteni a családi kedvezményt?

Adózás szempontjából Magyarország nem egy könnyű eset, ember legyen a talpán aki el tud igazodni …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük