Kezdőlap » Adózás » Betegség után is jár adókedvezmény?

Betegség után is jár adókedvezmény?

Igen! Ha valaki krónikus betegséggel vagy valamiféle sajnálatos fogyatékossággal él és dolgozik, annak bizony járnak különféle adókedvezmények. Bár napjainkban egyre többen élnek kedvezményekkel mégis az a statisztika, hogy legtöbben nem igénylik ezen fajta juttatásokat.

Adókedvezményre egész pontosan az jogosult, aki értelmi,látás, hallás vagy mozgássérült. Szintén élhetnek kedvezménnyel számos daganatos, emésztőszervi és anyagcsere-betegségben szenvedők, valamint a súlyos pszichés zavarral, szív-érrendszeri betegséggel és cukorbetegséggel élők is.

Az adóalapból leírható kedvezmény mértéke ezen esetben a minimálbér 5 százaléka. Viszont ennek természetesen feltétele, hogy az adott alany rendelkezzen adóköteles jövedelemmel, ugyanis csak ebben az esetben járhat ez a fajta “segítség”.

Mire van szükségünk az igénylésre?
Igénybevételhez szükségünk van egy orvosi igazolásra, ez annak hitelesítése, hogy tényleg fennáll betegségünk. Néhány ritka esetben jár csak orvosi igazolás nélkül adókedvezmény például annak, aki rokkantsági járulékban részesül. Léteznek úgynevezett ideiglenes igazolások, ezeket adott időközönként újítani kell, ez az idő általában 1 év.

Az igazolást csak a beteg által kiválasztott háziorvos állíthatja ki, de az állapot végleges vagy átmeneti jellegének meghatározását az ambulancia vagy a kórházi osztály szakorvosa jogosult kimondani.

Gyakran felmerül az a kérdés, hogy a szülő beteg gyermeke helyett felveheti-e a kedvezményt? A törvény azt mondja, hogy csak a betegségben szenvedő személynek van lehetősége ezt érvényesíteni, tehát erre a kérdésre a megfelelő válasz a NEM.

A kedvezmény visszamenőleg is érvényesíthető, 5 éves intervallumon belül bárki visszaigényelheti eddigi jogosultságát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegség után is jár adókedvezmény!

Ma már egyre többen tudnak róla, hogy hosszabb, vagy tartós betegség után is igénybe vehető …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük