Kezdőlap » Adózás » Betegség után is jár adókedvezmény!

Betegség után is jár adókedvezmény!

Ma már egyre többen tudnak róla, hogy hosszabb, vagy tartós betegség után is igénybe vehető adókedvezmény. Alig néhány évvel ezelőtt még nagyon kevesen használták ki a fogyatékos vagy krónikus betegségekre kapható kedvezményeket, mára azonban nőtt azok száma, akik tudatában vannak a lehetőségnek. A kedvezmény mértéke a mindenkori minimálbér 5 százaléka, mely az összevont adóalapból leírható. Ez 2014-ben 5057 forintit jelent személyenként.

Ma Magyarországon a fogyatékkal vagy krónikus betegségekkel élők száma közelít a kétmillióhoz. A kormányrendelet ma már nemcsak a látás-, hallás, mozgássérültek, értelmi sérültek csoportjait jogosítja fel a kedvezmény igénybe vételére, hanem sok daganatos, anyagcsere- és emésztőszervi betegségben, szív-és érrendszeri valamint cukorbetegségben szenvedő, pszichés zavarral küszködő beteget is. Az egyetlen alapfeltétel, aminek meg kell felelni, hogy az illető betegnek rendelkeznie kell adóköteles jövedelemmel. Azonban ezt a feltételt kevesen tudják teljesíteni, hiszen a súlyos betegséggel küzdők, valamint a súlyos fogyatékossággal szenvedők jelentős része nem rendelkezik állandó jövedelemmel, nem tud dolgozni.

Statisztikák szerint ezen betegek közül kicsit több, mint egymillióan pedig elmúltak már 60 évesek. Az ő esetükben csak az segítene, ha az adókedvezményt 5 évre visszamenőleg is lehetne igényelni. Erre azonban egyenlőre, a jelenlegi rendszerben nincs lehetőség. Pedig érdemes tudni, hogy a magyarországi munkavállalók számának ma mindössze 18.1 százaléka megváltozott munkaképességű.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kisvállalati adózó kedvezményei

A magyar adózás rendszere nem egyszerű, még azok számára sem, akik benne dolgoznak. Az adók …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük