Kezdőlap » Látnivalók » Berchtesgaden

Berchtesgaden

Az osztrák nagyvárostűól Salzburgtól mintegy 30 kilométerre, már Németország területén található Berchtesgaden, amelyet mindenki a Sasfészekről, Hitler nyaralójáról ismer. A festői szépségű hely az Alpokban található Bajorországban, amely az 1930-as évektől Adolf Hitler és más náci vezetők kedvelt üdülőhelye volt. Hitler a Berghof nevű villában lakott, 1939-ben 50. születésnapjára a jobbkeze, Martin Bormann ajándékként megépíttette neki a “Sasfészket.” Egyébként az elnevezés amerikai katonáktól származik. Bormann felvásárolta a kisváros házait, hogy zárt területet hozzanak létre. Mindössze 13 hónap alatt készült el az épület és a hozzá tartozó út is. Hitler azonban csak ritkán időzött itt, főleg a második világháború kitörése miatt.

A háború vége felé a szövetségesek attól tartottak, hogy a Führer visszavonul ide, ezért 1945-ben lebombázták az épületet és még a maradványait is megsemmisítették. Mivel világszerte akadnak csodálói Berchtesgaden múltjának, a bajor hatóságok kiállítóközpontot létesítettek itt, amely a holokausztot mutatja be, és rávilágít a település Harmadik Birodalomban betöltött szerepére. A kisvárosból buszok viszik fel az érdeklődőket a Sasfészekhez egy 7 kilométeres úton, melynek minden pillanata hatalmas élmény.

A több mint 2000 méter magasságban levő látványosság épületében jelenleg étterem üzemel, mely fantasztikus látképet nyújt az Alpok bajor részére. Az étteremben található egy kandalló, mely a legenda szerint Mussolini ajándéka volt Hitler 50. születésnapjára. Külön érdekesség, hogy közvetlenül az épületbe egy hatalmas rézlift visz fel, melyben 30 ember is elfér. A felvonót még mindig az a motor üzemelteti, mely segítségével régebbi látogatói és Hitler is feljutott. A hegyvidék szerelmeseinek mindenképp ajánlott úti cél.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük