Kezdőlap » Ingatlan » Bérbe adó, kiadó

Bérbe adó, kiadó

Sajnos nagyon hibásan, a köznyelvben a kiadó lakásról szinte 99%-ban albérletbe adásról beszélnek, írnak, holott a bérbeadás és az albérletbe adás között óriási a különbség.

Bérbe a tulajdonos adhatja a lakást, mely lehet az önkormányzat, de lehet magánszemély is.

Az albérletbe adásnál a tulajdonossal bérleti szerződésben álló egyén a tulajdonos hozzájárulásával adhatja tovább albérletbe az ingatlant. Ez lehet a lakás egyik szobájára vonatkoztatott albérlet, úgynevezett szoba bérlet, de előfordul olyan helyzet is, hogy több személy részére kerül kiadásra egy szoba, melyben több ágy található, ez utóbbi az úgy nevezett ágybérlet.

A szoba- és ágybérleteknél nem a lakás egésze kerül az albérlők kizárólagos használatába, csak a lakás egyik szobája, illetve a kiadott szobában található egyik ágy, de ilyen bérleményeknél a konyha, a fürdőszoba és mellékhelyiség közös használatba kerül, míg a lakás másik szobája az albérletbe adó kizárólagos használatában marad. Ez a helyzet nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy az albérletbe adó életvitelszerűen ne lakjon ott, az, hogy fenntart egy szobát, azzal biztosítja önmagának a lakás-használat rapszodikus ellenőrzését. Ez a tipikus helyzet, amit sokszor feldolgoznak irodalmi művekben, amikor is a főbérlő és az albérlő között súrlódásokra, vitákra kirobbanására kerülhet sor.

Bármelyik formája is valósul meg egy ingatlan bérbeadásának, mindkét fél érdeke a szabatosan megfogalmazott, minden releváns információt, szabályozást, egymás iránti jogokat és kötelezettségeket magába foglaló szerződés megkötése. A bérbeadó adófizetési kötelezettsége elenyésző mértékű a szerződés nélküli kiadás következményeként gyakran előforduló bérleti díj és felhasznált energiaköltségek meg nem fizetéséhez viszonyítottan, s nem utolsó sorban mindkét fél számára megnyugtató, a matematikából vett definícióra utalva, mely szerint (két pont közötti távolság) legrövidebb az egyenes út.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan adjuk el a lakásunkat?

Kinőtte a család a lakást, más városban van a munkahelyünk, így költözni kell, de előbb …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük