Kezdőlap » Betegségek » Bélelzáródás

Bélelzáródás

A vastagbél igen fontos szerepet játszik az emésztésben. A vékonybélből érkező folyékony béltartalomból a vastagbélben nagy mennyiségű víz szívódik fel, ilyenkor a béltartalom besűrűsödik. Az emészthetetlen táplálékanyagokból képződött salakanyag alkotja a székletet. A béltartalom továbbhaladása kóros esetben lassulhat, extrém esetben teljesen megszűnhet. A béltartalom továbbhaladásának megszűnése a bélelzáródás, azaz az ileus.

A bélelzáródás hátterében álló okok alapján kétféle bélelzáródás különböztethető meg, a mechanikus bélelzáródás és a funkcionális ileus. Mechanikus bélelzáródás esetén a béltartalom továbbhaladását a bél elzáródása gátolja. Funkcionális ileus esetén a béltartalom a bélmozgások, azaz a perisztaltika károsodása miatt nem továbbítódik.

Funkcionális bélelzáródás leggyakoribb okai a hasnyálmirigy-gyulladás, epehólyag-gyulladás, anyagcserezavar, hormonzavar, terhesség, epeköves és vagy veseköves roham, gerincsérülés, vérellátási zavar, nehézfémsó-mérgezés, illetve orsóféreg-fertőzés esetén is kialakulhat. Az ileus, azaz a bélelzáródás tünetei a hányinger és hányás, görcsös hasi fájdalmak, puffadt has, a székletürítés hiánya, általános rosszullét és gyengeség, súlyos esetben keringés-összeomlás.
Bélelzáródás esetén a szervezet belső egyensúlya, savbázis egyensúlya, vízháztartása felborul. A bélelzáródás rendkívüli mértékben megterheli a keringést. Több napig tartó székrekedés, székletürítési képtelenség esetén mielőbb orvoshoz szükséges fordulni, az orvos az általános vizsgálat során megtapintja és megkopogtatja a hasat, a tapintás során észleli az esetleges elváltozásokat, a hasfal feszességét. A hasüregi elváltozások röntgenfelvétellel és ultrahang-vizsgálattal mutathatók ki.

Bélelzáródás esetén szakszerű orvosi beavatkozás hiányában súlyos, halálos kimenetelű szövődmények alakulnak ki, ezért a panaszok jelentkezése esetén mielőbb forduljunk orvoshoz!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük