Kezdőlap » Növények » Bazsailkom

Bazsailkom

A bazsalikom sokoldalú növény. Nem csak az íze finom salátákban – hanem az illata is kellemes, és még e legyeket is elhessegeti a konyhából. Gazdagon szétágazó növény, sok – sok illatos levéllel. Az az erős illat, mely az ajakosok családjába tartozó növényekre oly jellemző, a leveleken található olajmirigyekből ered. A legyek nem kedvelik ezt az illatot.
Több fajtája létezik. A zöld, vagy ” Maximum”, körülbelül 40 cm magasra nő, nagy levelei világoszöld színűek, virága fehér.
A törpebazsalikom, vagy “Minimum”, kb. 25 cm magas, apró levelű, virága bíborszínű és igen kellemes az íze. Végül létezik még egyfajta, bíborszínű levelekkel és virágokkal, ez a vörös bazsalikom.

Minden bazsalikomfajta szétágazóan nő, és jól tűri a visszavágást. Kezdetben viszonylag lassan fejlődik, néhány hónap elteltével azonban zömökké válik, és sok levelet hajt. Ha korán lecsippentjük a hajtáscsúcsokat, akkor szép lombos növény lesz belőle. A bazsalikom egy kissé érzékeny, nem jól tűri a nagy hideget és a sok esőt. Viszont cserepes növénynek kifejezetten alkalmas. Nyáron a növény állhat a szabadban, lehetőleg az étkezőhely közelében, hogy a friss leveleket azonnal le lehessen szedni a sütéshez vagy a saláta készítéshez.Világoszöld levelei igen mutatósak, rendszeresen, szedhetők, de száríthatók is.

Magról vessük vagy dugványozzuk?

A bazsalikomot többnyire magról szaporítják, de dugványozni is lehet. A kis magokat márciusban egy földhomok keveréket tartalmazó cserépbe vetjük. A magokat a földbe kell helyezni és egy vékony réteg homokkal betakarni. A csírázás hosszú ideig tart, de júniusban már akkorák a növények, hogy egy 12-15 cm cserép tápanyag gazdag földbe átültethetjük őket.
Augusztus elején, mielőtt megkezdődne, levághatjuk a dugványokat és virágföldbe ültethetjük őket. Hogy a kezdeti
időszakban ne száradjanak ki , helyezzünk átlátszó műanyagzacskót a cserép és a dugványok fölé, amíg a növénykék meg nem nőnek. A cserepet állítsuk jó meleg helyre.Átteleltetését úgy végezzük, hogy a csúcshajtásokat visszavágjuk.
Egy másik lehetőség: alaposan vágjuk vissza a növényt, és állítsuk egy világos ablakba.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régi idők fűszere

Szinte hihetetlenül hangzik, de volt olyan időszak, amikor még nem ismerte a magyar konyha a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük