Kezdőlap » Látnivalók » Batthyány téri Vásárcsarnok

Batthyány téri Vásárcsarnok

Batthyány téri Vásárcsarnok Budán, az I. kerületben van (Batthyány tér 5-6.). Az 1690-es évek végén épülettel szemben a hajdani „Felsővásár tér” országos budai vásárok szín tere volt. Később Bomba térnek nevezték, ahol a 19. század utolsó évtizedeiben piac működött.

Hasonlóan a többi budapesti nyílt árusítású piachoz ez sem tudta a közélelmezés alapvető tisztasági követelményeit kielégíteni. Ezért a főváros vezetésének felkérésérc Czigler Győző műegyetemi tanár 1890-ben javaslatot tett a Bomba téren emeletes vásárcsarnok építésére. 1894-ben a főváros közgyűlése határozatot hozott a Bomba téri vásárcsarnok és a hozzá kapcsolódó háromemeletes bérház építésére. A vásárcsarnok terveit Klunzinger Pál készítette.

1902. április 13-án a Batthyány téri Vásárcsarnok, mint Buda első vásárcsarnoka nyílt meg. Beépített területe 3156 négyzetméter volt, 597 árusítóhellyel. A Vásárcsarnok árusítóhelyeinek számát az 1920-as évek elejére 690-re növelték. Az 1944-45-ös budai ostromban a Vásárcsarnok súlyosan megrongálódott. A II. világháború után sokáig zárva volt. Az 1950-es években az épületben csak nagybani virágértékesítés folyt, majd 1960 körül már élelmiszerek árusítására is sor került. 1970-re a Batthyány téri Vásárcsarnok épülete teljesen leromlott, 1972-ben bezárták.

1974 és 1976 között Kangyal Miklós terve alapján kétszintessé építették át. Az emeleten 1975 júliusában Budapest legnagyobb ABC áruháza nyílt meg. Átépítés után a Vásárcsarnok beépített alapterülete 312o négyzetméter: pince 1010 négyzetméter, földszint 3120 négyzetméter, emelet 2990 négyzetméter. 1977-ben műemlékké nyilvánították. A Batthyány téri Vásárcsarnok épülete és a a Schlick-gyár által gyártott vasszerkezete a keletkezésének korát, míg az áruházi technológia a mai kor követelményeit tükrözi. 2003-ben restaurálták. Az alsó szinten Spar élelmiszerüzlet nyílt, az emeleten pedig boltok és irodák kaptak helyet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük