Kezdőlap » Egészséges életmód » Barna rizs: miben különbözik a fehér változattól, valóban egészségesebb?

Barna rizs: miben különbözik a fehér változattól, valóban egészségesebb?

A rizs közkedvelt köretnek számít, fontos részét képezi táplálkozásunknak – nemcsak Európában, hanem az egész világon. A rizsnek különböző fajtái vannak. Valóban egészségesebb a barna rizs, mint a fehér? Mindkét típus ugyanarról a növényről származik. A különbség kizárólag a feldolgozás módjában rejlik. Míg a fehér rizs esetében a rizsszemek teljes héját, a barna rizsnél csak a héj külső részét távolítják el.

Ez azt jelenti, hogy a barna rizsben a héjnak köszönhetően jóval több értékes összetevő: fontos tápanyagok, és vitaminok találhatóak. A fehér rizs jóval tovább eltartható, mint a barna változat, utóbbi azonban – ahogy az összes teljes kiőrlésű gabona – egészségesebb, nagyobb mennyiségű vitamint, és ásványi anyagot tartalmaz. A benne található élelmi rostok miatt a barna rizst lassabban emésztjük meg, hosszan tartó jóllakottságérzetet okoz, ezenkívül erősebb aromával rendelkezik a fehér rizsnél. A főzéshez, illetve pároláshoz is hosszabb időre van szükség: körülbelül 25-30 perc, mire megpuhul. A barna rizst érdemes a főzés előtti nap beáztatni.

A barna rizs legtöbbször hosszú szemű, míg a fehér rizs kerek, vagy közepes rizsszemekből áll. A basmati rizs, illetve a jázmin rizs is fehér rizsnek számít: gyors felszívódásúak, és kevesebb értékes összetevőt tartalmaznak, mivel a feldolgozás során a héjukat eltávolították. Aki egészségesen, kiegyensúlyozottan étkezik, és teljes értékű ételeket szeretne fogyasztani, ajánlott a fehér rizst barna rizzsel helyettesítenie. A teljes kiőrlésű rizs egészségesebb, és ugyanolyan finom: sőt, sokan ízletesebbnek találják, mint a fehér változatot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mennyi cukrot fogyaszthatunk egy nap?

Tudta, hogy már egy fél doboz kólával is túllépi az ajánlott napi cukorbevitelt? Egy nemrég …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük