Kezdőlap » Betegségek » Bárányhimlő

Bárányhimlő

Az egyik leggyakrabban előforduló gyermekbetegség az őszi-téli időszakban.
Zártabb közösségekben való ottlét során szinte végigsöpör a csoport tagjain. Óvodai, bölcsődei közösségekben
nincs is olyan év, hogy a bárányhimlő ne jelenne meg.

Cseppfertőzés útján terjed, a tünetek a fertőződést követően 2-3 hét elteltével jelennek meg. Először néhány kiütés formájában valahol a testen, az arcon, vagy a fejbőrön. A kiütés lencsényi méretű, kerek, melyen igen hamar vízszerű folyadékot tartalmazó hólyag jelenik meg. Általában többféle állapotú kiütés található egyszerre.
Sok esetben erős fejfájás és magas láz is kísérőtünete a betegségnek, ám ez leginkább a nagyobb gyermekeknél vagy felnőtteknél fordul elő. A kisebb gyermekek könnyebben tűrik a bárányhimlőt, lázuk is alacsonyabb szokott lenni.

A már gyógyuló kiütés erős viszketéssel jár. Ezt enyhíteni leginkább a tisztálkodással lehet, illetve helyi ecsetelők alkalmazásával, melyek orvosi javallatra beszerezhetők bármely gyógyszertárban.
Különösen fontos arra odafigyelni, hogy a kisgyermek ne kaparja el a viszkető hólyagokat, mert ez gennyes szövődményeket is okozhat, valamint csúnya hegesedést. Ezért gondosan le kell vágni a gyermek körmeit és gyakori kézmosással fontos megelőzni azt, hogy a vakarás során piszok kerüljön a hólyagok alá.
A kiütések megjelenését követő 8-10 napon belül a gyermeket nem lehet közösségbe engedni, a fertőzés veszélye miatt, ám az is érthető, ha valahol a kiütések helyén megjelenő pörkök teljes eltűnéséig otthon tartják a gyermeket.

A kiütések helye folyamatosan halványul, és amennyiben sikerült elkerülni, hogy a gyermek elkaparja, úgy minden nyom nélkül jut túl ezen a kellemetlen betegségen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kankó

Kórokozója a gonokokkusz, legtöbbször a húgy utak nyálkahártyáján vált ki gennyes gyulladást. Rendszerint a húgycső …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük