Kezdőlap » Látnivalók » Baranya kincse – Zengővárkony, szelídgesztenyés

Baranya kincse – Zengővárkony, szelídgesztenyés

Baranya egyik legszebb és felejthetetlen élményt nyújtó települése Zengővárkony, a maga egyedi tojásmúzeumával és az országosan ismert szelídgesztenyésével. Ezek a sokszor akár több száz éves fák 1979-ben lettek hazánkban igazán híresek, amikor a felejthetetlen televíziós és természetvédő Rockenbauer Pál a ” Másfélmillió lépés Magyarországon ” című , hazánk túraútvonalát bemutató dokumentum filmjében egy teljes részt szentelt ennek a csodának. Később, kérésére itt is temették el.

Zengővárkony a Mecsek gyönyörű, talán a legszebb, keleti részében helyezkedik el. Ez a Szent István – kori település a pécsváradi apátsághoz tartozott, túlélte a belső viszályokat, a tatár és török dúlását. A XVII. században, mint annyi más magyar településen, itt is megjelentek a német ajkú betelepülők, így lett mára a falu a szó jó értelmében “sváb falu”.
Zengővárkonyban két évente, Lukács napján Leányvásárt tartanak, a köztes években pedig Gesztenyeszüret néven tartanak mulatságot a falu lakói.

Csodálatos völgyben találjuk meg ezt az apró gyöngyszemet, néhány kilométerre Pécsváradtól, a 6-os út mellett. Házai szinte belefúrják magukat a Mecsek oldalába, a fáktól, cserjéktől, bokroktól védve, szinte láthatatlanul simul a tájba. Szelídgesztenyése, mely miatt lett igazán országos hírű Várkony lassan 40 hektár területen terül el.
Az első fákat kb. 500-600 éve a török elöl menekülő lakosság ültette. Óriási szerencse, hogy ezek közül, az akkor ültetett fák közül még él néhány, hatalmas matuzsálemmé növekedve. A falu lakói idővel megkedvelték a szelídgesztenyét, így ők is egyre többet ültettek, kialakítva a mára híres gesztenyést.

A Mecsek bővelkedik látnivalókban, természeti és épített szépségekben, csodálatos emlékekkel ajándékozva meg a turistát, az idelátogató embereket. De ami ennél is csodálatosabb, hogy az itt élők sem tudnak betelni az általa nyújtott szépségekkel.

Látogassanak el bátran Zengővárkonyban, garantáltan olyat láthatnak, melyet máshol nem hazánkban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Károlyi-kert

Budapesten a Károlyi-kert az V. kerületben, a mai Károlyi Mihály u., a Ferenczy Istvánt u., …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük