Kezdőlap » Jog » Banki titoktartás

Banki titoktartás

Sokféle juttatást kitalálhatnak a bankok, arra viszont figyelni kell,hogy ezek a juttatások milyen formában öltenek testet.

Sok olyan hirdetést látunk, hogy ha nálunk nyit számlát,akkor valamennyi forintot jóváírnak vagy adnak bármilyen ajándékot. Anyagilag úgy sorolható be,hogy mekkora ennek a juttatásnak az értéke, illetve ha tárgyról van szó, ez a tárgy rendelkezik-e a banki logóval. Egyébként mindegy, hiszen 17% adó és 27% ECHO terheli a bankot, csak a nyilvántartás miatt lényeges.

Fontos kérdés a bank titoknak a kérdése. Ebben a pillanatban a hitelintézeti törvény 120-as paragrafusát össze kell olvasni az ART adótitokra vonatkozó szabályozásával. A bankok nem adhatnak információt bárkinek. A könyvelők számoltak be olyan tapasztalatról, hogy ügyfelek miatt érdeklődtek a bankban,hogy lesz-e fedezet és elcsodálkoztak,hogy a számlavezető bank nem adott semmilyen információt. Nem is adhat, hiszen nem adott meghatalmazást a bank részére,hogy ő az üzletfele számlájáról információt szolgáltasson. Viszont ha valamilyen adóellenőrzésre kerül sor, akkor nem csak kiadható,hanem muszáj kiadni az információkat.

Másrészt a jogszabály előírások alapján a bankoknak adatszolgáltatási kötelezettségük is felmerül. Egyelőre most a számla egyenlegéről van szó és a szerződésről, itt adóellenőrzés kapcsán, akkor már nem minősülhet az adóhatóság előtt banktitoknak. Ugyanez a helyzet abban az esetben,ha az adóhatóság ellenőrzést végez, itt a banknak, illetve a hitelintézeteknek a takarékszövetkezeteknek, vagy az államkincstárnak is ki kell adnia ezeket a titkokat. Ebben az esetben, amikor egy kicsit enyhül a banktitok intézménye adóügyben, írásbeli megkeresés alapján történik ez.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A büntetőjogi pártfogó felügyelet

A hatályos büntető anyagi- és eljárásjogi jogszabályok bizonyos esetekben fakultatív módon lehetővé teszik, más esetekben …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük