Kezdőlap » Fitnesz » Banán – az ideális sport-snack

Banán – az ideális sport-snack

A könnyen emészthető trópusi gyümölcs szénhidrátban és ásványi anyagokban gazdag, így sok sportoló esküszik rá. A többi gyümölcsnél legalább 20%-kal magasabb a szénhidráttartalma, ami azért előnyös, mert a szénhidrát a fő energiaforrásunk. A banán egyszerű cukrokat és keményítőt is tartalmaz: az egyszerű cukrok a vérbe kerülve azonnali energiaforrásként szolgálnak. A keményítő a belekben egyszerű cukrokra bomlik és csak ezután kerül hasznosításra, viszont így hosszan tartóbb energiaforrást jelent.

A sportolók számára fontos az izzadás által távozó ásványi anyagok pótlása. Mindenekelőtt a káliumot és a magnéziumot fontos megemlítenünk: e két ásványi anyag hiánya többek között izomgyengeséghez és görcsökhöz, sőt, akár szívproblémákhoz is vezethet. Viszonylag magas kálium-, és magnéziumtartalmával – száz gramm banánban 382 mg kálium és 31 mg magnézium található – egy banán elfogyasztása gondoskodik a pótlásukról. Száz gramm banán ezenkívül 27 mg foszfort, 8 mg kalciumot, 1 mg nátriumot és 0,3 mg vasat tartalmaz.

Vitamintartalma is kiemelkedő. A B-vitamincsalád összes tagja megtalálható benne: egy százgrammos adagban például 0,4 mg B6-vitamin található, mely a napi szükségletünk egyharmada. A B6 vízoldékony vitamin, mely az izomépítésnél is jelentőséggel bír. A banán ezenkívül tartalmaz B1 vitamint, mely az idegrendszer számára fontos, B2-t, mely az anyagcsere számára, B3-at, mely niacinként, növekedési vitaminként is ismert. A B6, B9, B11 folsavakként is ismertek, a vörösvérsejtek termelődéséhez szükségesek, és például a terhesség alatt különösen fontosak. A C-vitamin is megtalálható a banánban – minél érettebb a gyümölcs, annál nagyobb arányban tartalmaz belőle.

A banán nemcsak a testi, de a lelki egészségre is jó hatással van: szerotonint tartalmaz, melynek hangulatjavító hatást tulajdonítanak. A test szerotonintermelése a nappali fénytől függ, télen visszaesik. A külső szerotoninbevitel, például a banán által, segíthet a téli depresszió elűzésében is. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legújabb kutatások szerint elképzelhető, hogy a táplálkozással felvett szerotonin nem kerül az agyba. A banán hangulatjavító hatása azonban ebben az esetben sem kérdéses: triptofántartalmát az agy szerotoninná alakítja.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fitness kezdőknek: mire figyeljünk oda az első edzések előtt, alatt, és után?

A fogyni vágyók sokszor választják a sportot céljaik eléréséhez. A mozgás egészséges, és valóban segíthet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük