Kezdőlap » Látnivalók » Balatonfüred régen és most

Balatonfüred régen és most

A Balaton északi partján található, elsősorban mediterrán jellegű település . Régi római kori,melyet számos hegy határol. Nevét 1211-ben említették először. 1954-ig 3 részből állt mégpedig Arács, Füred, Magyaré településekből. Napjainkban már csak Füred és Arácsként emlegetik. Mocsaras , lápos vidék . Mocsaras részre épült az egykor szép napokat megélt Görög falu is , mely több nevet is kapott . Jelenleg Sun City néven találjuk meg a főúton haladva Tihany irányába. Számos bevásárlóközpont épült a város különböző pontjain. A város lakossága többnyire szezonális munkákból él , így többnyire az őszi és téli időszakban ” szellemvárosként ” éli napjai a város, mivel sokan más városban esetleg országban keresnek munkát .

Sokan szöllészkednek és borászkodnak , szinte minden második háznál van borkimérés. Öreg-hegy, Tamás-hegy , György-hegy illetve a Péter-hegy kitűnő talajösszetétele kíváló lehetőséget ad a szőlészet szerelmeseinek. Balatonfüred sok látnivalót tartogat. Ilyen például a Tamás-hegyen nemrég felújított kilátó vagy a Lóczy barlang. 2-3 évvel ezelőtt egy vállalkozó saját költségén épített egy 3 méter magas fából készül keresztet a hegy magasabb pontján, melyet sötétedéskor kivilágítanak. Nyári programok is éreztetik a turistákkal, hogy a város folyamatosan változik. 28 évvel ezelőtt még meg volt az a csúnya és nem éppen kellemes illatú komplexum a móló bejáratánál, melyet a Fürediek csak ” gombáknak ” hívtak. Vasból és betonból épült . Sokan jártak oda rántott halat enni , abban az időben amolyan zarándokhely volt. Lebontása után körszínpadot építettek a helyére. A színpad sok rendezvénynek ad helyet, többek között az évente megrendezett gitár fesztiválnak is. Megváltozott a Tagore-sétány és környéke is. Reformkori stílusát sokan szeretik. Évente megrendezik a reformkori napokat , melyeken a résztvevők , felvonulók korhű ruhákat öltenek. Ilyenkor 1825-be csöppenhet a kedves turista és átélheti a városban megrendezett első Annabál hangulatát . Valóban felemelő látvány . A bállal egyidőben kerül megrendezésre a borhetek, mely általában 3-4 hétig tart. Balatonfüred sok filmnek adott színhelyet . Többek között Bujtor István filmjeinek is. Sajnos időközben a filmben szerepló helyeket vagy lebontották vagy átépítették.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük