Kezdőlap » Baba-mama » Baba: Háromnegyed év

Baba: Háromnegyed év

A játéktároló doboz nagy móka forrása lehet. Na, nem a benne lévő játékok milyensége miatt, hanem mert ki és be lehet pakolni a doboz tartalmát. Ezt rettenetesen élvezi minden kisgyerek és meglepően hosszú időre leköti őket a pakolás. Addig is, amíg ő rámol, szusszanhatsz kicsit és elvégezhetsz némi házimunkát.
A pakolásnál már csak az evés jobb móka. Már nem tudod semmivel sem lekötni a figyelmét, amíg te a szájába lapátold az ételt. Már ő akarja fogni az etetőkanalat. Ennek pedig az a következménye, hogy több étel kerül a tányér mellé az asztalra, a ruhára, az arcára és kezére, mint a szájába. Viszont ha végre sikerül eljuttatnia egy-egy falatot a szájába, az nagy sikerélmény számára.

Már magabiztosan ül, ám mégsem láthatod sokszor így, ugyanis minden felkelti már a figyelmét. Legyen az akár egy porszem a besütő nap fényében vagy egy apró szösz. Nem kell megijedned, ha azt látod gyermeked mozdulatlanul fekszik a hasán. Valószínűleg felfedezett a padlón egy kis szöszt és hatalmas ügybuzgalommal piszkálja és szemléli meg a világ eme aprócska csodáját. Azonban nem csak a szöszök kötik le. Érdekli minden apró rés, ahova be tudja dugni ujjacskáit. A cd vagy dvd lejátszók nyílásai vannak a legnagyobb veszélyben, mert nem csak az ujjait dugja be, hanem apró tárgyakat is begyömöszöl a lyukakon. Érdemes rászoktatni, hogy nem lehet mindig szabadlábon, néha a járókában kell lennie, így te is kifújhatod magad az állandó őrség miatt, amit akkor teszel, mikor szabadon van a szobába, nehogy valamit eltörjön, valahova beszoruljon a keze, vagy lerántson valamit az asztalról vagy a szekrényről.

Lépkedni még mindig csak valamibe kapaszkodva tud, de ez nem akadályozza semmiben, hisz az egész világ tele van kapaszkodókkal. Egyre jobb az emlékező képessége, bár csodákat még ne várjunk tőle.
Most kell elkezdeni odafigyelni, mit is engedsz meg csemetédnek, hisz később nem fogod tudni lenevelni arról, amit most megengedsz neki. Segíts neki, de ne mindenben, hagyd néha küzdeni, hogy kellő képen fejlődhessen. Ahelyett, hogy az első sikertelen próbálkozás után rögtön odaadod neki azt, amit szeretne elérni, inkább biztasd szavakkal. Tudja, hogy ott vagy mellette, és ha tényleg nem sikerül segítesz, de neki kell elérnie a céljait. Ne foszd meg gyermekedet az önmaga és a világ megismerésének lehetőségétől.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Heten mint a gonoszok – a baba hetedik hónapja

A hetedik hónap nem olyan eseménydús, mint az előzőek. Sok újat most nem fog mutatni, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük