Kezdőlap » Baba-mama » Baba és a beszéd

Baba és a beszéd

Hathetesen egy baba már odafigyel a beszédhangokra, 8 hetesen már hangokad ad, élvezi a saját hangját is. Fontos hogy a beszéd kialakulásához meglegyen az ép hallás, ép hangképző szervek és izmok és a megfelelő agyi működés. Nagyon fontos, hogy figyeljük gyermekünk reakcióit, ha gyanúnk merülne fel hogy halláskárosodása van, minél előbb jelezzük ezt gyermekorvosunknak és ő beutalja audiológiai vizsgálatra a gyermeket.

A beszédértés sokkal hamarabb kialakul mint a beszéd maga. Nyolc hónapos kortól a kisbaba figyel a saját nevére, néhány szót megért, érti például a NEM és egyszerűbb tiltószavakat. Egy évesen ért egyszerűbb mondatokat, például “gyere ide”, “kérem a könyvet” stb …

Ebben az időszakban ajánlott sok mesekönyvet, újságot lapozgatni vele és elmutogatni mi micsoda. Másfél éves korban már rámutat a kutyusra, cicára a képeskönyvben, ekkor indul be az ujjal mutogatás időszaka.
Az értelem fejlődéséhez fontos hogy a különböző funkciók összehangolódjanak a babánál, itt a látást, hallást, memóriát, mozgáskészséget és beszédkészséget értjük.

A beszéd kialakulása általában 10 hónapos kortól 2,5 éves korig zajlik le. Gyermekenként teljesen eltérő a fejlődés, a kislányok általában hamarabb elkezdenek beszélni mint a kisfiúk. Sőt, a beszéd kialakulása még függhet a szülői háttértől is, ez arra értendő, hogy a szülők milyen hamar kezdtek el beszélni gyermekkorukban, vagy milyen a gyermek egyénisége: mit örökölt – beszédesebb vagy szűkszavúbb. Egy “csacsogó” típusú gyermek általában hamarabb elkezd beszélni, mint a csendesebb társa.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük