Kezdőlap » Baba-mama » Baba: Az ötödik hónap

Baba: Az ötödik hónap

A baba a kezeit egyre nagyobb magabiztossággal használja. Megfog és elenged dolgokat. Minden érdekli, amit meg tud tartani kis kezeivel. Már forgolódik egyik oldaláról a másikra. ez neked is könnyebbség hisz már nem sír, azért ha meg akar fordulni, megteszi maga is, ha egy póz már kényelmetlen számára. Néha azonban még nehézséget okozhat egy-egy forgási mozdulat. ilyenkor fontos, hogy akármennyire rossz nézni, ahogy kínlódik a kicsi, ne segíts neki, mert akkor nem adod meg neki a fejlődés lehetőségét.

Tudatosabban játszik. Már nem csak azért veszi kézbe a dolgokat, mert képes rá. Rázza a csörgőt, hadonászik a tárgyakkal és élvezi, hogy ő maga uralhatja a kis környezetét.

A forgások megtanulásával elkezdődik a kúszó időszak is. Már nem lesz elég neki, hogy képes megfordulni, de tárgyak elérése céljából a helyét is meg szeretné változtatni. A kúszás nem azonos a mászással, sokszor a mászás előtt következik be, de nem feltétlenül az előre irányba. Sok baba hátrafelé kezdi el tolni magát. Ez utóbbi szituáció sokszor mosolygásra adhat okot, hisz mivel még nincs a kicsi tisztában az irányokkal, egyre messzebb kerül a kiszemelt játéktól. Hiába akarja elérni nem sikerül neki. Ez azonban nem zavarja őket, hisz a mozgás és a helyzetváltoztatás számukra egy nagy kaland. Egyre nagyobb szeletet lesznek képesek felfedezni a világból, ami még ezernyi újdonságot rejt a számukra. Egyre kevésbé szorul a segítségedre, viszont annál fokozottabban igényli a figyelmedet, hisz pillanatok alatt veszélyes helyeken tud teremni, és ha nem figyelsz eléggé, hamar megvan a baj. A baba a kiságyán kívül, már sehol nem maradhat egyedül, mert mindenhonnan lekúszik, mindent elér, leránt és rosszabb esetben meg is kóstol. Érdemes minden veszélyes dolgot biztonságos helyre tenni.

Nyúl a kezed után, belekapaszkodik, próbálja felhúzni magát, de ülni még nem tud. Nem szabad siettetni a babát sem az ülésben, sem az állásban, sem semmilyen mozgásban. Mindenre képes lesz a maga idejében. Hagyd a saját tempójában fejlődni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért van különbség a terhesség kora és a magzat kora között?

Sok kismamát zavar össze, hogy az orvos egyszer a terhesség hetéről beszél, máskor a magzat …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük