Kezdőlap » Baba-mama » Baba: A negyedik hónap

Baba: A negyedik hónap

Bár a csapból is az folyik, hogy az anyatej a legjobb a babának, és a lehető legtovább csak anyatejet kapjon a gyerek, sokaknál nem ilyen egyszerű ez, mivel nincs elég tej. Ha kevés a tej, akkor se kell rögtön önmarcangolásba fogni, hiszen a baba elérkezett abba a korba, amikor elkezdheti a gyümölcsevést. A gyümölcsöt apró kis adagokban előre haladva szabad elkezdeni. Azonban ha van elég tejed a hozzátáplálást és a vegyes étrendre való szoktatást ráérünk majd gyermekünk fél éves korában elkezdeni. Tápszer mellett általában hamarabb válik szükségessé a hozzátáplálás, mint az anyatej mellett.
Kialakul egy megszokott étkezési ritmus. A nap ritmusa már jobban felvehető mind az anyának, mind a babának.

Kezd kitágulni a kis világa. Ha el akar érni valamit, már nyújtja érte a kezét. Elkezd kommunikálni a környezetével. Mosolyog, nevet, gügyög.
Teste tovább erősödik. Fejét már segítség nélkül is jól tartja, és hasra fektetve jól emeli. Megtörténnek az első hasról hátra, vagy hátról hasra forgások. Ez a folyamat azonban nehéz a baba számára, hiszen többet akar, mint amennyire a teste képes, így sok dühödt sírásnak lehetsz fültanúja. Ezek teljesen rendben vannak. feszegeti, próbálgatja a határait.

Keze, lába folyamatosan jár. Erőlködik, új mozdulatokat próbálgat.
Elérkezett arra a fejlettségi szintre, hogy kialakítsa a maga alvási ceremóniáját. Ilyenkor néha hagyd, hogy egyedül aludjon el, így később, ha éjszaka felébred, nem kell mindig felkelned hozzá, menni fog a visszaalvás egyedül is. Ez különösen akkor előny, mikor megkezdődik a fogzás. A fogzás sok kellemetlenség forrása lehet. A babák ilyenkor nyűgösebbek, többet akarnak anyjuk kezében lenni, és éjszaka is többször ébrednek fel.
Ha eddig gond volt a fürdetés, most megkönnyebbülhetsz, ugyanis már nem valami kötelező nyűg lesz számára a fürdés, hanem egy új játéktér. Pancsol, fröcsköl, kalimpál a vízben.

Tisztul a látása és a hallása. Érzékenyebbé válik a hangokra, és észrevesz távolabbi dolgokat, mozgásokat. Még szoptatás közben is hajlamos lesz a hang irányába kapni a fejét. Sokkal több figyelmet és érdeklődést mutat az új arcok iránt. Már nem mindegy ki akarja felvenni. Ha valaki szimpatikus a számára akkor rámosolyog, de ha valaki nem azt ijedt ordítással ajándékozza meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezeljük a kisbaba sírását?

A kisbaba azért sír, mert így tudja elérni, hogy igényei kielégüljenek. Ez az ő kommunikációs …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük