Kezdőlap » Egészséges életmód » B12-vitamin: segítség az anyagcsere számára

B12-vitamin: segítség az anyagcsere számára

A B12-vitamin (kobalamin) egy koenzim. A vitamin többek között a folsavval együtt a csontvelőben képződő vörös vérsejtek termelődéséért felelős. A vörös vérsejtek alkotóeleme, a vas nem képes a sejtekbe kerülni – megfelelő mennyiségű bevitel esetén sem – amennyiben a szervezet B12-vitaminszintje túl alacsony.

A B12-vitamin ezenkívül a fehérjék termelődésében, illetve a szénhidrátok, és zsírok anyagcseréjében is részt vesz. Az idegrendszer megfelelő működésében, és a DNS felépítésében is szerepet játszik. Az emberi szervezet a B12-vitamint raktározni tudja: akár több évre elegendő készletet tud felhalmozni. A B12-vitamin tárolásáért elsősorban a máj felelős. A folsav aktív működéséhez is szükség van a megfelelő B12-bevitelre.

A vízben oldódó B12-vitamin elsősorban a belsőségekben, halakban, tojásban, és tejtermékekben található meg. A vegánoknál tehát előfordulhat a fontos vitamin hiánya a kizárólag növényi eredetű táplálkozás következtében. Hiánytünetek megjelenése esetén – orvossal történő egyeztetést követően – a B12-vitamintartalmú étrend-kiegészítő tabletták megoldást jelenthetnek. A B12-hiány vérszegénységhez, krónikus fáradtsághoz, tartósan depresszív hangulat kialakulásához vezethet. Megfelelő mennyiségű B12-vitamin bevitelével megelőzhetjük az idegrendszeri panaszokat, a bőr, és a nyálkahártya megbetegedéseit, és a máj károsodását. Túladagolni szinte lehetetlen: a felesleges mennyiség a vizelettel kiválasztódik. A vitamin ajánlott napi bevitele 3 mikrogramm, férfiak és nők esetében egyaránt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mesterséges édesítőszerek hálójában

Szerencsére ma már nagyon sokan felismerték, hogy a finomított kristálycukor mértéktelen fogyasztása mennyi betegség forrása …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük